Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Plénum odmietlo návrh Zemanovej, ktorá chcela riešiť rozdrobenosť pôdy

Na archívnej snímke pohľad do sály počas rokovania NR SR. Foto: TASR Jakub Kotian

Cieľom Zemanovej návrhu bolo zvýšiť výmeru poľnohospodárskej pôdy a lesných pozemkov, ktorú nemožno drobiť na menšie celky.

Bratislava 21. mája (TASR) - Opozičná poslankyňa SaS Anna Zemanová neuspela s návrhom, ktorým chcela riešiť rozdrobenosť pozemkov. Parlament odmietol jej návrh zákona o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom.

Cieľom Zemanovej návrhu bolo zvýšiť výmeru poľnohospodárskej pôdy a lesných pozemkov, ktorú nemožno drobiť na menšie celky. V platnosti tak zostáva súčasná úprava, ktorá stanovuje toto obmedzenie na 0,2 hektára pre poľnohospodárske pozemky a 0,5 hektára pre lesné pozemky. Zemanová v prvom prípade navrhovala hranicu zvýšiť na jeden hektár a v druhom prípade na päť hektárov.

Zemanová upozornila, že rozdrobenosť poľnohospodárskej pôdy a lesnej pôdy je pozostatkom uhorského práva, ktoré umožňovalo neobmedzene drobiť pozemky v extravilánoch obcí. "Toto nevhodné právne prostredie je spätne vnímané ako jeden z dôvodov ekonomického zaostávania uhorskej časti monarchie za jej rakúskou," upozornila Zemanová. Situácia sa mierne zlepšila od roku 1995, keď sa zaviedol zákaz drobenia pôdy v extraviláne.

"Problémom však je, že postupne sa v jednotlivých obciach robia finančne náročné komasácie, ktoré sa míňajú účinkom, keďže napríklad jeden hektár scelenej pôdy vedia štyria dediči obratom rozdeliť na štyri diely. Vzniká otázka, či komasácia v takomto právnom prostredí má vôbec zmysel," myslí si Zemanová, ktorá svojím návrhom chcela tieto nedostatky odstrániť.