Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Gazprom chce predĺžiť zľavu na plyn pre Ukrajinu. O tri mesiace

Ilustračné foto Foto: TASR/Gazprom

Ukrajinský Naftogaz pritom navrhol Gazpromu predĺžiť o jeden rok súčasnú dohodu o dodávkach a cenách plynu známu ako zimný balík.

Moskva 30. marca (TASR) - Ruský plynárenský koncern Gazprom sa obrátil na ruskú vládu, aby predĺžila zľavu na dodávky plynu pre Ukrajinu o tri mesiace. To znamená pre 2. štvrťrok tohto roka. Povedal to dnes výkonný riaditeľ Gazpromu Alexej Miller. Ukrajinský Naftogaz pritom navrhol Gazpromu predĺžiť o jeden rok súčasnú dohodu o dodávkach a cenách plynu známu ako zimný balík. Informovali o tom spravodajský server Sputnik a server rt.com.

"Gazprom dnes poslal ruskej vláde list so žiadosťou o zváženie možnosti predĺžiť zľavu na dodávky plynu pre Ukrajinu na ďalšie tri mesiace. Sme presvedčení, že trojmesačné obdobie je optimálne," povedal Miller pre televíznu stanicu Rossija 24. Súčasný kontrakt, na základe ktorého Ukrajina dostáva plyn so zľavou 100 USD na 1000 kubických metrov (m3) plynu, vyprší 31. marca.

Na podmienkach zimného balíka sa dohodli Ukrajina, Rusko a Európska únia koncom októbra minulého roka. Dohoda zabezpečuje dodávky plynu pre Ukrajinu počas zimných mesiacov, pričom Kyjev momentálne platí za 1000 m3 ruského plynu 329 USD (303,37 eura). Ruský server rt.com informoval, že ukrajinská plynárenská spoločnosť Naftogaz poslala Gazpromu list, v ktorom navrhla, aby podmienky tejto dohody platili až do skončenia budúcej zimnej sezóny. Podľa ukrajinskej firmy ide o návrh Európskej komisie. Všetky tri strany by sa opätovne mali zísť a rokovať o dodávkach plynu v polovici apríla.

Začiatkom marca ruský minister energetiky Alexander Novak povedal, že nevylučuje pokračovanie zliav z ceny a o tejto otázke sa rozhodne do konca marca. Zároveň dodal, že ak by Rusko zľavu schválilo, bude sa týkať iba dodávok na 2. štvrťrok 2015.

(1 EUR = 1,0845 USD)