Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ukrajinský Naftogaz zastavil platby za ruský plyn

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Prerušenie exportu plynu do Európy by vážne poškodilo aj ruskú ekonomiku, ktorá je závislá od príjmov z predaja ropy a plynu.

Kyjev 12. apríla (TASR) - Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz zastavila platby za ruský plyn do ukončenia rokovaní o jeho cene. Vyhlásil to dnes generálny riaditeľ ukrajinskej firmy Andrij Kobolev pre ukrajinské médiá. Správu prevzala agentúra Reuters.

Rusko, ktoré v marci anektovalo ukrajinský polostrov Krym a nahnevalo tak západné mocnosti, zvýšilo od 1. apríla Ukrajine cenu za plyn a tvrdí, že mu Kyjev dlhuje 2,2 miliardy USD (1,59 miliardy eur) za predchádzajúce dodávky komodity.

Presnejšie, ruský štátny energetický koncern Gazprom zvýšil Ukrajine cenu plynu na 485 USD za 1000 kubických metrov (m3) plynu z 268 USD za 1000 m3 v 1. kvartáli tohto roka.

"Otázka splatenia dlhu je priamo spojená s udržaním cien plynu na úrovni 1. kvartálu," povedal Kobolev. "Nevidíme žiadny dôvod pre revíziu ceny. Považujeme cenu plynu blízko hranice 500 USD za netrhovú, nespravodlivú a neprijateľnú. A tak sme prerušili platby za plyn počas vyjednávania," dodal.

Putin: Moskva môže zastaviť dodávky plynu Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin
Foto: TASR/AP
Rusko však cez Ukrajinu prepravuje plyn aj pre ďalšie štáty Európy, čo vyvoláva obavy z novej plynovej krízy. Moskva totiž v minulosti niekoľkokrát úplne zastavila transport komodity cez ukrajinskú vetvu plynovodu pre spor s Kyjevom o cenu plynu. No zároveň, prerušenie exportu plynu do Európy by vážne poškodilo aj ruskú ekonomiku, ktorá je závislá od príjmov z predaja ropy a plynu.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok (10. 4.) varoval európskych lídrov, že Moskva môže zastaviť dodávky plynu Ukrajine, čo potenciálne môže ohroziť aj jeho transport do Európy. Neskôr však svoje výroky upravil a vyhlásil, že jeho krajina dodrží svoje záväzky voči európskym klientom.