Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Vratka za zemný plyn pre domácnosti dosiahne úroveň 10 až 165 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Príspevok sa bude podľa zákona o štátnom rozpočte vyplácať odberateľovi, pre ktorého dodávka plynu podlieha cenovej regulácii.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Štátny príspevok (vratka) za plyn pre domácnosti môže dosiahnuť minimálne 10 eur a maximálne 165 eur, a to v tarifnej skupine D1, respektíve D3. Vyplýva to z návrhu vyhlášky, ktorou sa ustanovuje spôsob poskytnutia a výška štátneho príspevku odberateľovi plynu predloženej Ministerstvom hospodárstva (MH) SR do pripomienkového konania. Účinnosť vyhlášky sa navrhuje dňom vyhlásenia z dôvodu naliehavosti. Príspevok sa poskytne prostredníctvom poštového úradu formou poštového poukazu na výplatu.

Príspevok sa bude podľa zákona o štátnom rozpočte vyplácať odberateľovi, pre ktorého dodávka plynu podlieha cenovej regulácii. Ide o odberateľov, ktorých množstvo odobratého plynu za posledných 12 po sebe nasledujúcich mesiacov bolo maximálne vo výške 68.575 kilowatthodín (kWh). Bude sa teda vyplácať odberateľom so zazmluvnenou tarifou D1 až D3 a reálne odobratým množstvom plynu za posledných 12 po sebe nasledujúcich mesiacov maximálne vo výške 68.575 kWh.

Ďalším predpokladom pre vyplatenie príspevku je, že odberateľ mal uzatvorenú k 1. novembru 2015 platnú zmluvu s dodávateľom plynu o združenej dodávke plynu do konkrétneho odberného miesta.

"Cieľom navrhovanej úpravy je ustanoviť podrobnosti o spôsobe výpočtu výšky príspevku odberateľom, pričom výška príspevku by sa mala predovšetkým odvíjať od množstva odobratého plynu konkrétneho odberateľa v konkrétnom odbernom mieste," dodal rezort hospodárstva v predkladacej správe.