Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Plzeňský Prazdroj Slovensko zvýši kapacitu plechovkovej linky v Šariši

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súčasná vyťaženosť plechovkovej linky je na úrovni 90 % a neustále rastie.

Bratislava/Veľký Šariš 5. septembra (TASR) – Plzeňský Prazdroj Slovensko pripravuje ďalšiu investíciu do svojej výroby. V Pivovare Šariš vo Veľkom Šariši bude už o pár mesiacov naplno v prevádzke nová plechovková linka, inovuje sa linka pre stáčanie fliaš a investuje sa aj do novej filtračnej linky. Celkové investície sú odhadované na 4,4 milióna eur.

Najvýraznejšou z plánovaných zmien je modernizácia plechovkovej linky, ktorá si vyžiada celkovú investíciu vo výške 2,1 milióna eur. Jej súčasná vyťaženosť je na úrovni 90 % a neustále rastie. Pre rok 2019 je odhadovaný plán jej kapacity zhruba 95 %. Vďaka investícii sa zvýši jej kapacita o tretinu, čo znamená navýšenie produkcie na 22-tisíc hektolitrov mesačne.

Spoločnosť Plzeňský Prazdroj Slovensko touto investíciou reflektuje na rast licenčnej výroby v Pivovare Šariš. Okrem domácich značiek Šariš, Topvar a Smädný Mních sa totiž v pivovare na východe varia aj ochutené varianty Birellu. Na novej plechovkovej linke sa budú plniť obaly všetkých spomínaných značiek s objemom 400 ml, 500ml a 550 ml, určené pre slovenský a maďarský trh.

"Chceme na tento dopyt adekvátne reagovať," vysvetlil Grant Liversage, generálny riaditeľ Plzeňského Prazdroja nárast licenčnej výroby v pivovare.

Začiatok prípravných prác je plánovaný už na jeseň tohto roka, inštalácia novej linky prebehne v januári 2019, pričom v plnej prevádzke bude od konca februára. Modernizácia a zvýšenie efektivity zároveň znamenajú aj stabilizáciu aktuálnej zamestnanosti.

"Vďaka investícii do novej plechovkovej linky zvýšime efektivitu našej výroby a to pri udržaní všetkých pracovných miest," vraví Ján Čerkala, manažér závodu Pivovar Šariš.

Aktuálne ide podľa Liversageho o najväčšiu investíciu v pivovare, nie však o jedinú výraznú. "Finančný vklad do výmeny strojov na linke pre stáčanie fliaš si vyžaduje 600-tisíc eur. Rovnako investujeme aj do novej filtračnej linky za 1,7 milióna eur," uzatvára výpočet generálny riaditeľ.