Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Plzeňský Prazdroj zvýšil minulý rok vývoz piva o viac než desatinu

Ilustračná foto Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

V exporte Plzeňský Prazdroj posilnil najmä v európskych krajinách ako Slovensko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko a Slovinsko.

Praha 14. marca (TASR) - Plzeňský Prazdroj predal v minulom roku na domácom trhu a v zahraničí okolo 10 miliónov hektolitrov piva. To je zhruba rovnaký objem ako v roku 2014. Vývoz sa pritom výrazne zvýšil, približne o 12 %. Predaj vzrástol aj na domácom trhu, a to o 1,5 %. Informoval o tom server iDNES.cz.

Za zotrvaním predaja zhruba na úrovni z roku 2014 napriek výraznému rastu vývozu a miernemu rastu na domácom trhu je pokles ruského pivného trhu. V dôsledku toho sa znížila licenčná výroba piva v Rusku, uviedla dnes hovorkyňa najväčšej českej pivovarníckej skupiny Judita Urbánková.

Najznámejšieho českého piva Pilsner Urquell predal Prazdroj v roku 2015 o 8 % viac, čo znamená vyše 2 milióny hektolitrov. Predaj tohto piva v Česku posilnil o 11,5 %, vývoz sa zvýšil o 4,5 % na 792.000 hektolitrov.

V exporte Plzeňský Prazdroj posilnil najmä v európskych krajinách ako Slovensko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko a Slovinsko. Záujem o plzenské pivo vzrástol aj v Ázii, najmä v Južnej Kórei. K novým trhom sa zaradili Ghana a Hongkong a prvýkrát v novodobej histórii vyviezla firma pivo aj do Číny.