Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VIDEO: MIHÓK: Ekonomika si tento rok zachová rast

Peter Mihók Foto: TASR/Michal Svítok

Štát na podnikateľoch tento rok zarobí viac než vlani, uviedol to predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók.

Bratislava 24. januára (TASR) – Štát na podnikateľoch tento rok zarobí viac než vlani. Uviedol to predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók na 20. ročníku konferencie Očakávaný vývoj slovenskej ekonomiky v roku 2017, ktorá sa dnes koná v Bratislave. Podnikatelia predpovedajú podobný rast hospodárstva ako minulý rok.



Mihók konštatoval, že pozícia Slovenska je na začiatku roka z makroekonomického pohľadu veľmi dobrá. Predpokladaný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2016 vo výške asi 3,6 %, pokles nezamestnanosti na hranicu približne 9 % a deficit rozpočtu verejnej správy pod 2 % HDP podľa neho predstavujú dobrú štartovaciu pozíciu s reálnym predpokladom udržania týchto proporcií aj v roku 2017.

Opatrenia, ktoré boli vládou a parlamentom schválené v roku 2016 s účinnosťou od roku 2017, sú z pohľadu podnikateľskej sféry tak pozitívne, ako aj negatívne. Štát na podnikateľoch v tomto roku zarobí viac ako v minulom roku. Dosah negatívnych opatrení k pozitívnym nám vychádza 2:1,“ zhodnotil Mihók.

Kladne hodnotí SOPK napríklad zníženie dane z príjmu právnických osôb z 22 na 21 % či úpravy pre živnostníkov najmä v oblasti paušálnych výdavkov. Naopak, negatívny vplyv na podnikateľské prostredie pripisuje komora zvýšeniu odvodov z regulovaných odvetví, zmenám vo vymeriavacích základoch pre platenie zdravotných a sociálnych odvodov alebo zavedeniu 7-% dane z dividend.

Mihók poukázal na to, že Európska únia vstupuje do tohto roka s nie práve ružovými vyhliadkami a vysoké rastové ukazovatele sú minulosťou. „EÚ bude prežívať v roku 2017 zložité obdobie, bohužiaľ, bez nádeje na riešenie otázok rastu jej konkurenčnej schopnosti a zmeny mechanizmu jej funkčnosti,“ predpovedá. Pozornosť od problémov ekonomiky budú podľa neho odvádzať voľby a politické problémy vo viacerých európskych štátoch.

Slovenská ekonomika si aj v tomto, nie priaznivom, kontexte zachová súčasnú rastovú dynamiku s pozitívnym vplyvom nielen exportu, ale aj rastúcej domácej spotreby a zrejme si udrží popredné miesto z hľadiska rastu HDP tak v rámci eurozóny, ako aj celej EÚ,“ očakáva predseda SOPK.

Za jeden z výrazných problémov označil Mihók veľmi slabú strednú vrstvu na Slovensku. Rizikový faktor pre ekonomiku vidí tiež v raste cien energetických surovín a hroziacej realitnej bubline.

Z aktuálnej makroekonomickej prognózy SOPK vyplýva, že slovenská ekonomika by mala tento rok rásť približne rovnakým tempom ako vlani, teda okolo 3,5 %. Dominantný vplyv by mal mať rast investícií a súkromnej spotreby. Tempo rastu vývozu by malo mierne prevýšiť prírastky dovozu.

V ďalších rokoch by mal rast ekonomiky SR ešte zrýchliť. Prispeje k tomu aj plánované spustenie výroby v novom závode štvrtej automobilky pri Nitre. Miera nezamestnanosti by mala postupne klesnúť až k hranici 7 % ku koncu roka 2018.