Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

PMÚ 38-krát rozhodol o zneužití postavenia, karteloch a koncentráciách

Na snímke podpredseda PMÚ SR Radislav Tóth. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Úrad dostal 41 podnetov v oblasti kartelových dohôd, päť podnetov sa týkalo vertikálnych dohôd, 46 podnetov mierilo na možné zneužívanie dominantného postavenia.

Bratislava 4. júna (TASR) – Zneužitie dominantného postavenia na trhu, dohody o rozdelení trhu a o cenách výrobkov či spojenie dominantných firiem bez súhlasu úradu. Aj to boli priestupky, ktoré v minulom roku musel riešiť Protimonopolný úrad (PMÚ). Hoci celkovo počet podnetov v jednotlivých oblastiach postupne klesá alebo zostáva na rovnakej úrovni, rastie podľa PMÚ počet podnetov na možné ovplyvňovanie súťaží zameraných na eurofondy, vyplýva zo správy o činnosti PMÚ, ktorou sa v utorok zaoberala vláda.

Kontrolóri PMÚ dostali vlani viac ako 100 podnetov na možné protisúťažné konanie. Úrad dostal 41 podnetov v oblasti kartelových dohôd, päť podnetov sa týkalo vertikálnych dohôd, 46 podnetov mierilo na možné zneužívanie dominantného postavenia a 11 podnetov bolo podaných v oblasti protisúťažných opatrení orgánov štátnej správy a samosprávy. Pre porušenie pravidiel vydal vlani úrad 38 rozhodnutí.

"V roku 2018 úrad rozhodol o porušení súťažných pravidiel v rôznych oblastiach, napríklad v oblasti výstavby športových ihrísk, predaja motorových vozidiel, zabezpečovania pitného režimu, výstavby rehabilitačného domu a úrad rozhodoval aj o dodržaní zákona v prípade nastavenia poplatku pre cestujúcich za služby v letiskovom termináli," uvádza materiál PMÚ.

Nezostalo však iba pri podaniach a všeobecných šetreniach. Napríklad pre dohody obmedzujúce hospodársku súťaž vydal odbor kartelov PMÚ v minulom roku štyri rozhodnutia, pričom v každom z nich uložil pokutu. Spolu to boli sankcie v celkovej výške viac ako 10 miliónov eur. Ďalšiu pokutu úrad uložil za zneužitie dominantného postavenia, dve za porušenie pravidiel pri koncentrácii podnikov a ďalšie dve za nespolupracovanie s úradom.

O potvrdení pokuty vo výške takmer desať miliónov eur z predchádzajúceho období rozhodla Rada Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). "O protisúťažnom konaní deviatich podnikateľov pôsobiacich v oblasti dodávok a predaja skupiny mliečnych výrobkov rozhodla minulý rok rada úradu, ktorá preskúmala prvostupňové rozhodnutie úradu a potvrdila jeho správnosť," uviedol PMÚ. Aj druhý prípad kartelovej dohody patrí výškou pokuty k najzávažnejším v histórii Slovenska. Pokutu viac ako deväť miliónov eur dostalo spolu 15 predajcov automobilov, ktorí koordinovali cenovú politiku, rozdelili si trh a spolupracovali pri verejnom obstarávaní. Firmy sa proti rozhodnutiu odvolali a prípad zatiaľ nie je uzavretý.