Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Protimonopolný úrad schválil koncentráciu dvoch potravinárskych firiem

Hamé Foto: Hamé

Úrad sa zameral na posúdenie koncentrácie hlavne v oblasti dodávok do maloobchodu v prípade studených omáčok.

Bratislava 26. februára (TASR) - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR schválil 18. februára koncentráciu spočívajúcu v získaní priamej výlučnej kontroly nórskeho podnikateľa Orkla ASA, nad českým podnikateľom Hamé, s. r. o. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 19. februára 2016. Informovala o tom dnes hovorkyňa PMÚ Miroslava Štrbáňová.

"Po vyhodnotení všetkých získaných podkladov a informácií dospel úrad k záveru, že posudzovaná koncentrácia značne nenaruší účinnú súťaž na relevantnom trhu, a to najmä v dôsledku vytvorenia alebo posilnenia dominantného postavenia," priblížila.

Úrad pri posudzovaní dosahov koncentrácie na hospodársku súťaž podľa nej upriamil pozornosť na oblasti, v ktorých boli identifikované horizontálne prekrytia aktivít účastníkov koncentrácie na území SR. "Úrad sa zameral na posúdenie dopadov predmetnej koncentrácie hlavne v oblasti dodávok do maloobchodu v prípade studených omáčok (napríklad kečupy, dresingy, steakové omáčky), ďalej dojčenskej stravy a trvanlivých hotových jedál," spresnila.

Skupina Orkla je dodávateľom značkových výrobkov pre potravinársky sektor, odvetvie hromadného stravovania a pekárne. Súčasťou podnikateľskej oblasti Orkla Potraviny na Slovensku je spoločnosť Vitana Slovensko, s. r. o. Medzi hlavné kategórie výrobkov v rámci portfólia Vitana patria dehydrované polievky, dehydrované hotové jedlá, bujóny, minútky, korenia a zmesi korenia.

Súčasťou podnikateľskej oblasti Orkla Prísady do jedla v SR sú spoločnosti Beluša Foods, s. r. o., a Ekvia, s. r. o. Hlavným predmetom činnosti spoločnosti Beluša Foods je výroba rastlinných a živočíšnych olejov a tukov a výroba trvanlivých pekárenských výrobkov. Hlavnou činnosťou firmy Ekvia je zásobovanie pekární, cukrární a iných potravinárskych výrobní na Slovensku (veľkoobchod) so surovinami a materiálmi pre pekársku a cukrársku výrobu.

Spoločnosť Hamé vyrába trvanlivé a chladené potravinárske produkty. Skupina Hamé na Slovensku pôsobí prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Hamé Slovakia, s. r. o., a spoločnosti Doma Prešov, s. r. o. Spoločnosť Doma Prešov je jediným spracovateľom konzumných vajec v SR, spracovávaných na tekuté a sušené vaječné výrobky a tiež výrobcom majonéz, majonézových omáčok, ochutených omáčok, tatárskych omáčok a dresingov.