Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

PMÚ neohlásene urobil inšpekcie vo firmách so stravovacími poukážkami

Foto: Teraz.tv

Úrad má dôvodné podozrenie, že prešetrované spoločnosti koordinovali svoje správanie najmä vo verejných obstarávaniach, ako aj v obchodných verejných súťažiach.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR potvrdzuje, že vykonal neohlásené inšpekcie v podnikateľských priestoroch spoločností pôsobiacich na trhu stravovacích poukážok a iných benefitných poukážok. Informovala o tom dnes Andrea Wilhelmová z odboru predsedu PMÚ.

Úrad má podľa nej dôvodné podozrenie, že prešetrované spoločnosti koordinovali svoje správanie najmä vo verejných obstarávaniach, ako aj v obchodných verejných súťažiach.

Spolupráca medzi dotknutými podnikateľmi mohla prebiehať najmä prostredníctvom dohôd, ktoré priamo alebo nepriamo určujú ceny alebo iné obchodné podmienky, alebo prostredníctvom výmeny citlivých informácií, najmä výmeny informácií o cenách, či prostredníctvom koordinácie správania v procese verejného obstarávania, obchodných verejných súťaží, alebo v inej obdobnej súťaži, ktorá sa realizovala najmä formou rozdelenia zákazníkov.

Na to, aby úrad mohol zistiť a preveriť všetky relevantné skutočnosti a určiť mieru účasti všetkých dotknutých podnikateľov na možnej dohode obmedzujúcej súťaž, bolo podľa Wilhelmovej potrebné vykonať u podozrivých podnikateľov inšpekcie.

"Skutočnosť, že úrad uskutočnil inšpekcie neznamená, že dotknuté subjekty porušili súťažné pravidlá, ani neprejudikuje závery prešetrovania. Úrad v tejto fáze neposkytuje o prešetrovaní bližšie informácie," dodala.