Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

PN-ky z dôvodu problémov s duševným zdravím v Nemecku vlani vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Súvisiace straty v národnom hospodárstve vyčíslilo ministerstvo na 17,2 miliardy eur.

Berlín 26. decembra (TASR) - Počet dní, počas ktorých boli zamestnanci v Nemecku práceneschopní z dôvodu duševných chorôb a porúch správania, sa vlani zvýšil na 130 miliónov. Bolo to o štyri milióny viac ako v roku 2021, oznámilo v utorok spolkové ministerstvo práce. Súvisiace straty v národnom hospodárstve vyčíslilo ministerstvo na 17,2 miliardy eur. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

U žien sa počet dní pracovnej neschopnosti z dôvodu duševných chorôb a porúch správania v roku 2022 zvýšil v porovnaní s predchádzajúcim rokom zo 75 miliónov na 77 miliónov, zatiaľ čo u mužov vzrástol z 51 miliónov na 53 miliónov, uviedlo ministerstvo. Osobitne zasiahnutí sú zamestnanci v oblastiach, ako je ošetrovateľská a geriatrická starostlivosť, denné centrá sociálnych služieb a školy.

Podľa Spolkového inštitútu pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci bolo v roku 2022 v Nemecku evidovaných celkovo 888,9 milióna dní práceneschopnosti, čo spôsobilo hospodárstvu straty vo výške približne 118 miliárd eur.