Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Po 100 rokoch vypadne General Electric z akciového indexu Dow Jones

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spoločnosť General Electric sa súčasťou indexu stala pri jeho vzniku v roku 1896, keď index založil Charles Dow.

Los Angeles 20. júna (TASR) - Americký priemyselný konglomerát General Electric (GE) na budúci týždeň vypadne z hlavného indexu newyorskej burzy Dow Jones Industrial Average. Spoločnosť ukončí svoje pôsobenie v indexe zahrňujúcom 30 kľúčových spoločností po vyše 100 rokoch.

S&P Dow Jones Indices zostavujúca hlavný index burzy uviedla, že GE bude z neho vyňatá pred otvorením obchodovania na budúci týždeň v utorok 26. júna. Súčasťou indexu sa stane sieť lekární Walgreens Boots Alliance. Ihneď po oznámení v utorok (19.6.) cena akcií GE klesla o 1,5 %, naopak, cena akcií Walgreens Boots Alliance o 3 % vzrástla.

Spoločnosť General Electric sa súčasťou indexu stala pri jeho vzniku v roku 1896, keď index založil Charles Dow. Od roku 1907 bola súčasťou hlavného indexu nepretržite. V období okolo roku 2000 bol konglomerát najhodnotnejšou verejne obchodovanou spoločnosťou. Situácia sa však zmenila po nástupe finančnej krízy v roku 2008, ktorá spoločnosť poškodila.

V súčasnosti je General Electric 6. najslabším členom indexu Dow Jones z pohľadu trhovej hodnoty a cena jeho akcií je v rámci indexu najnižšia. Zo svojho maxima v roku 2000 klesla cena akcií GE do dnešných dní takmer o 80 %.

(1 EUR = 1,1534 USD)