Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Po jadrovej dohode sa na trh dostane nová ropa, tvrdí analytik

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius (sediaci štvrtý zľava) sa rozpráva s francúzskymi novinármi vo Viedni 14. júla 2015. Irán a šesť svetových mocností uzavreli vo Viedni komplexnú dohodu o jadrovom programe Teheránu. Na jej základe dôjde k zrušeniu sankcií, ktoré Západ uvalil na Irán, výmenou za obmedzenie jadrových ambícií Teheránu. Foto: TASR/AP

Keď sa však začiatkom roka 2016 zrušia sankcie na iránsku ropu, jej produkcia pravdepodobne podľa analytikov stúpne.

Bratislava 16. júla (TASR) - Irán po 12 rokov trvajúcich vyjednávaniach so svetovými mocnosťami súhlasil s nukleárnou dohodou. Na svetový trh sa tak môže dostať nová produkcia ropy, čo môže ovplyvniť aj ceny čierneho zlata. "Čerstvá dohoda so svetovými mocnosťami o jadrovom programe Iránu ešte môže byť zastavená v americkom Kongrese. Pokiaľ sa ale nič také neudeje, čaká nás možno ďalšie obdobie nižších cien ropy, než sa pôvodne očakávalo," tvrdí analytik ČSOB Petr Báča.



V rebríčku krajín podľa výšky zásob ropy totiž Iránu patrí štvrtá priečka. Vzhľadom k polohe Iránu sú navyše aj náklady na produkciu ropy pre túto krajinu veľmi nízke. Okrem toho má vysoko kvalitnú ropu, ktorej zásoby sú sústredené na relatívne malej ploche. "Trh s ropou špekuloval o možnom vplyve dohody s Iránom už dlhé mesiace. Bol to jeden z faktorov, ktorý ovplyvňoval trh spolu s nadprodukciou v Saudskej Arábii, v Iraku a s robustnou ťažbou bridlicovej ropy v USA," podotkol vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank Ole Hansen.

Podľa jeho slov tak prvotná reakcia trhu po oznámení dohody Iránu so svetovými mocnosťami bol pokles cien ropy. "Uvedomenie si toho, že nárast ťažby v Iráne môže byť otázkou ešte niekoľkých mesiacov, vyvolalo jemný spätný nárast ceny," doplnil Hansen.

Keď sa však začiatkom roka 2016 zrušia sankcie na iránsku ropu, jej produkcia pravdepodobne podľa analytikov stúpne. "Irán môže zvýšiť produkciu ropy o 500.000 barelov (159 litrov) denne. A to nie je zanedbateľné množstvo. Vyšší export by navyše sprevádzala asi agresívnejšia cenová stratégia, pretože spotrebiteľov je nejako potrebné presvedčiť, aby ropu, ktorú kúpia, pochádzala práve z Iránu," predpokladá Bačé.

Ako ale konštatuje Hansen, Saudská Arábia spoločne s Irakom, ktoré dnes produkujú rekordné objemy čierneho zlata, nezredukujú svoju ťažbu, aby vytvorili priestor na trhu pre ropu z Iránu. "To pravdepodobne poznačí trh v prvom kvartáli budúceho roka," myslí si Hansen. Obe krajiny sa tak podľa neho budú spoliehať na to, že pokračujúci nárast dopytu po rope bude dostatočne silný na to, aby na trhu vznikol priestor pre novú produkciu. "V neposlednom rade sú v hre i očakávania, že cena pod úrovňou 60 dolárov (54,50 eura) za barel môže znížiť produkciu americkej bridlicovej ropy," predpokladá Hansen.

Karty na ropnom trhu by však mohol ešte zamiešať vývoj dopytu z Číny. "Panika súvisiaca s výpredajom čínskych akcií z minulého týždňa síce už vďaka zásahu tamojšej vlády značne ochabla, no rizikom stále zostáva čínsky rast hrubého domáceho produktu a dopytu. Nedávne udalosti by ich totiž mohli negatívne ovplyvniť, čím by sa spomalil i dopyt Číny po rope. Je to vážny rizikový faktor, ktorý môže ublížiť cenám ropy v nadchádzajúcich mesiacoch," dodal Hansen.