Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Po Európe ruší výrobca Goodyear pracovné pozície aj v Ázii/Tichomorí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Goodyear koncom minulého týždňa zverejnil, že plánuje zrušiť v regióne Ázia - Tichomorie zhruba 700 pracovných miest.

Akron 25. septembra (TASR) - Americký výrobca pneumatík Goodyear pokračuje v rušení pracovných pozícií vo svete. Po tom, ako na začiatku septembra oznámil zrušenie viac než tisíc pracovných miest v Európe, na Blízkom východe a v Afrike, v týchto dňoch informoval o znížení počtu pozícií v oblasti Ázie a Tichomoria. Informovala o tom agentúra Reuters.

Goodyear koncom minulého týždňa zverejnil, že plánuje zrušiť v regióne Ázia - Tichomorie zhruba 700 pracovných miest. Cieľom je zvýšiť prevádzkový zisk tohto segmentu do dvoch rokov približne o 50 miliónov USD (47,02 milióna eur), uviedla firma. Zároveň dodala, že tento plán počíta so zvýšením ziskovosti aj v prípade prevádzok v Austrálii a na Novom Zélande.

Správa prichádza dva týždne po tom, ako firma zverejnila, že vo svojom regióne EMEA (Európa, Blízky východ a Afrika) prepustí približne 1200 ľudí. Tento krok nasledoval po tom, ako aktivistický investor Elliott Investment Management v máji kritizoval vedenie firmy Goodyear za zlý manažment a zaostávanie za konkurentmi ako Michelin a Bridgestone. Elliott Investment, ktorý v americkom výrobcovi pneumatík kontroluje 10-percentný podiel, vyvíjal na Goodyear tlak, aj čo sa týka počtu a fungovania jednotlivých prevádzok.

Za 2. štvrťrok zaznamenal Goodyear stratu 208 miliónov USD, čo na akciu predstavuje 73 centov. V rovnakom období predchádzajúceho roka vykázala firma zisk 166 miliónov USD (58 centov/akcia). Tržby dosiahli 4,87 miliardy USD, zatiaľ čo v 2. kvartáli 2022 predstavovali 5,21 miliardy USD.

(1 EUR = 1,0633 USD)