Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Po marcovom prepade sa nálada v malých podnikoch v USA zlepšila

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Kleslo percento podnikov, pre ktoré je inflácia najväčším problémom.

Washington 14. mája (TASR) - Po tom, ako v marci klesla na najnižšiu úroveň za vyše 11 rokov, sa nálada v malých podnikoch v Spojených štátoch v apríli zlepšila. Problémom pre firmy však naďalej zostáva nedostatok pracovníkov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje Národnej federácie nezávislých podnikov (NFIB).

Index optimizmu malých podnikov NFIB vzrástol v apríli na 89,7 bodu z marcovej hodnoty 88,5 bodu. Napriek zlepšeniu nálady je táto stále na nízkej úrovni, pričom marcová hodnota predstavovala najhoršiu náladu v malých podnikoch v USA od decembra 2012. Navyše, pod 50-ročným priemerom, ktorý predstavuje hodnota indexu 98 bodov, sa index optimizmu malých podnikov nachádza už 28. mesiac v rade.

Kleslo percento podnikov, pre ktoré je inflácia najväčším problémom. V marci tento problém ako najväčší uvádzalo 25 % z celkového počtu oslovených podnikov, v apríli to za najväčší problém považovalo 22 % firiem. V dôsledku toho klesol aj podiel firiem plánujúcich zvyšovanie cien. Oproti marcovým 33 % takéto plány v apríli zverejnilo 26 %, čo je najnižší podiel od apríla minulého roka.

Na druhej strane percento podnikov, ktoré pre problémy so získavaním nových zamestnancov zvýšili mzdy či tak plánujú urobiť, zostáva rovnako vysoké. Tak v marci, ako aj v apríli uviedlo zvýšenie miezd 38 % z oslovených podnikov a v najbližších troch mesiacoch tak plánuje urobiť 21 % z anketovaných firiem.