Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Po poklese sa cena ropy Brent stabilizovala na úrovni nad 65 USD/barel

Foto: TASR/AP

Dôvodom sú signály, že produkcia bridlicovej ropy v USA by v nasledujúcom období mala klesať. Práve tento faktor dokázal vykompenzovať aj tlak na komoditu v dôsledku silnejúceho kurzu dolára.

Londýn 27. apríla (TASR) - Cena severomorskej ropy Brent vymazala straty z predchádzajúcich hodín a stabilizovala sa nad úrovňou 65 USD za barel (159 litrov). Dôvodom sú signály, že produkcia bridlicovej ropy v USA by v nasledujúcom období mala klesať. Práve tento faktor dokázal vykompenzovať aj tlak na komoditu v dôsledku silnejúceho kurzu dolára. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ako uviedla spoločnosť Baker Hughes, počet aktívnych ťažobných zariadení v Spojených štátoch klesol už 20. týždeň po sebe, pričom dosiahol najnižšiu hodnotu od roku 2010. To zvyšuje predpoklad, že produkcia ropy v USA sa bude znižovať. Cenu komodity posilnili aj pokračujúce boje v Jemene.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni vzrástla do 15.30 h SELČ o 6 centov na 65,34 USD (60,38 eura) za barel. Počas dňa pritom klesla až na 64,60 USD/barel po tom, ako kurz dolára vzrástol. Cena americkej ľahkej ropy WTI vzrástla o 37 centov na 57,52 USD/barel po tom, ako počas dňa klesla na 56,71 USD za barel.

(1 EUR = 1,0822 USD)