Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Po sezónnych prácach nevzniká vždy nárok na dávku v nezamestnanosti

Sezónna práca. Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Niektorí sa mylne domnievajú, že po sezónnych prácach im stačí získať 730 dní poistenia v nezamestnanosti za posledné štyri roky pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Poistenci, ktorí žiadajú o dávku v nezamestnanosti po ukončení sezónnych prác, musia na priznanie tejto dávky splniť všetky zákonné podmienky. Niektorí sa mylne domnievajú, že po sezónnych prácach im stačí získať 730 dní poistenia v nezamestnanosti za posledné štyri roky pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie a nie za posledné tri roky.

Toto však platí len vtedy, ak poistenec pracoval výhradne na pracovný pomer dohodnutý na dobu určitú a v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie nemal ani jediný deň pracovný pomer na dobu neurčitú. "V tejto súvislosti treba zdôrazniť, že prácu na základe dohody nemožno považovať za obdobie zamestnania na dobu určitú," spresňuje Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Ak sa občan vracia zo sezónnych prác v zahraničí, napr. zo zberu ovocia, splnil všetky podmienky pre dávku v nezamestnanosti a chce o ňu požiadať na Slovensku, mal by si zo zahraničia priniesť doklady potvrdzujúce trvanie pracovného pomeru s uvedením, že išlo o pracovný pomer na dobu určitú. Urýchli to konanie o jeho dávke.