Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Po ukončení práce v zahraničí si vyžiadajte potvrdenie o poistení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Úradníci odporúčajú občanom, ktorí si v zahraničí zarábajú ako brigádnici alebo zamestnanci, aby si pred odchodom z krajiny, v ktorej pracovali, priniesli späť na Slovensko potvrdenie o zamestnaní.

Bratislava 5. septembra (TASR) - V tomto období sa mnoho občanov vracia späť na Slovensko z krajín Európskej únie, kam odišli za prácou na rôzne sezónne práce a brigády. Počas nich takíto brigádnici či zamestnanci podliehajú v oblasti sociálneho zabezpečenia právnym predpisom tej krajiny, v ktorej pracujú. Tam sú poistení a platia si aj poistné na sociálne poistenie.

"Odporúčame občanom, ktorí si v zahraničí zarábajú ako brigádnici alebo zamestnanci, aby si pred odchodom z krajiny, v ktorej pracovali, priniesli späť na Slovensko potvrdenie o zamestnaní, resp. o období sociálneho poistenia v danej krajine. Potvrdzujúcim dokladom môže byť napríklad formulár E 104 (potvrdenie obdobia nemocenského poistenia), prenosný dokument PD U1 (potvrdenie obdobia poistenia v nezamestnanosti), alebo aj pracovná zmluva. V budúcnosti im to môže výrazne pomôcť pri uplatňovaní si nárokov na jednotlivé dávky na Slovensku," radí Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Podľa neho platí totiž princíp, že dávka sa neuplatňuje automaticky v Sociálnej poisťovni na Slovensku, ale tam, kde naposledy pracovali, prípadne kde si platili poistné.

Preukázať výkon pracovnej činnosti v zahraničí, najmä letných brigád, v minulosti môže byť neskôr zložité. Preto je dôležité zaobstarať si jednotlivé potvrdenia o období sociálneho poistenia, ktoré občanom zjednodušia riešenie nárokov vo vzťahu k Sociálnej poisťovni, ale aj k akejkoľvek inej inštitúcii ktoréhokoľvek členského štátu EÚ.