Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Po Ukrajine preberá rakúska AMIC čerpacie stanice Lukoilu aj v Poľsku

Foto: TASR/AP

Aktíva predal Lukoil aj na Ukrajine a v Estónsku, pričom estónsku divíziu Lukoilu, známu ako Lukoil Eesti a kontrolujúcu 37 čerpacích staníc, prevzala v lete 2015 estónska spoločnosť Olerex.


Moskva 7. februára (TASR) - Ruská ropná spoločnosť Lukoil predáva približne 230 čerpacích staníc v Litve, Lotyšsku a Poľsku rakúskej investičnej spoločnosti AMIC Energy Management. Informovali o tom ruská agentúra TASS a na svojej internetovej stránke ruská televízia RT.

Ako uviedol Lukoil, kontrakt by sa mal dokončiť v 2. polroku tohto roka, pričom najskôr ho musia odsúhlasiť regulačné úrady dotknutých krajín. Podľa Lukoilu je toto rozhodnutie súčasťou "programu optimalizácie štruktúry retailových aktív vo východnej Európe".

Už v decembri ale šéf Lukoilu Vagit Alekperov oznámil, že aktíva v Litve a Lotyšsku firma odpredá pre rastúce protiruské nálady v týchto krajinách. Alekperov zároveň dodal, že v najbližších rokoch Lukoil s expanziou v Európe nepočíta.

Aktíva predal Lukoil aj na Ukrajine a v Estónsku, pričom estónsku divíziu Lukoilu, známu ako Lukoil Eesti a kontrolujúcu 37 čerpacích staníc, prevzala v lete 2015 estónska spoločnosť Olerex. Ešte na jar minulého roka ukrajinských 240 čerpacích staníc a šesť skladov pohonných látok prevzala od Lukoilu rakúska AMIC Energy Management. Okrem toho v roku 2014 predala ruská firma sieť čerpacích staníc na Slovensku, v Českej republike a Maďarsku.