Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Po utorkovom prepade sa ceny ropy mierne zotavili, Brent je nad 56 USD

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa API sa zásoby ropy v Spojených štátoch minulý týždeň nečakane zvýšili a rast zaznamenali aj zásoby benzínu.

Singapur 19. decembra (TASR) - Po troch dňoch poklesu sa ceny ropy v stredu čiastočne zotavili, aj keď obavy z prezásobenia trhov naďalej udržujú ceny pod tlakom.

Jednou z informácií, ktorá negatívne zapôsobila na ceny ropy, je správa Amerického ropného inštitútu (API) o raste ropných zásob v USA. Podľa API sa zásoby ropy v Spojených štátoch minulý týždeň nečakane zvýšili a rast zaznamenali aj zásoby benzínu. Ak informáciu API potvrdí stredajšia správa amerického ministerstva energetiky, bude to znamenať prvý rast ropných zásob za tri týždne.

Navyše, nedávna dohoda Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a niektorých ďalších producentov o znížení ťažby, ktorá by ceny ropy mala podporiť, sa zatiaľ na trhoch výraznejšie neodrazila. Začne totiž platiť až od januára, takže jej vplyv sa ukáže neskôr.

Na druhej strane, nálady na trhu s ropou sa čiastočne zlepšili po stabilizácii akciových trhov, čo mierne podporilo ceny komodity. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári dosiahla do 8.17 h SEČ 56,34 USD (49,52 eura) za barel (159 litrov), čo v porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou predstavuje rast o 8 centov (0,14 %). Počas utorkového obchodovania (18. 12.) klesla o 5,6 %, pričom v jednej chvíli zaznamenala 14-mesačné minimum.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s januárovým kontraktom dosiahla 46,27 USD/barel. To znamená rast o 3 centy (0,06 %). Deň predtým sa cena WTI prepadla o 7,3 % a v priebehu dňa nakrátko dosiahla najnižšiu úroveň od augusta 2017.

(1 EUR = 1,1377 USD)