Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Po zrušení sankcií USA proti Kube sa čaká rast obchodnej výmeny

Americký prezident Barack Obama (vľavo) a kubánsky prezident Raúl Castro si podávajú ruky na smútočnej rozlúčke s bývalým juhoafrickým prezidentom a bojovníkom proti apartheidu Nelsonom Mandelom na štadióne FNB v černošskej štvrti Soweto v Johannesburgu 10. decembra 2013, kde sa v roku 2010 konalo finále majstrovstiev sveta vo futbale. Foto: TASR/AP

Normalizácia vzťahov medzi Spojenými štátmi a Kubou by mala priniesť veľké zmeny aj do ich vzájomného obchodu. AP sa odvoláva na pracovníkov Petersonovho ústavu pre medzinárodné hospodárstvo.

Washington 22. decembra (TASR) - Normalizácia vzťahov medzi Spojenými štátmi a Kubou by mala priniesť veľké zmeny aj do ich vzájomného obchodu. AP sa odvoláva na pracovníkov amerického Petersonovho ústavu pre medzinárodné hospodárstvo. Jeho experti odhadujú, že časom by sa mohol americký export na Kubu zvýšiť z minuloročných 360 miliónov USD (293,18 milióna eur) na 4,3 miliardy USD ročne. Kubánsky vývoz by mal stúpnuť z takmer nuly v roku 2013 na 5,8 miliardy USD.

Zo zrušenia embarga na obchod s Kubou by mali získať výhody medzi inými americkí farmári, výrobcovia osobných automobilov, náhradných dielov najmä na staré typy vozidiel, výrobcovia poľnohospodárskej techniky, hotelové spoločnosti a dodávatelia telekomunikačných zariadení.

Od kubánskych dovozcov poľnohospodárskych produktov sa budú žiadať platby za objednaný tovar vopred, hoci medzinárodné obchodné operácie sa zvyčajne úverujú dodávateľom.

Americké cestovné spoločnosti sa nevedia dočkať podnikania na karibskom ostrove, ktorý je sotva hodinu letu od Miami. Delta Air Lines, JetBlue Airways, ale aj hotelové siete Hilton Worldwide a Marriott International a organizátor výletných plavieb Carnival Corp minulý týždeň vyjadrili záujem o príchod na Kubu.

Apple Leisure Group, ktorá ročne vybaví okolo dvoch miliónov rekreačných pobytov na karibských ostrovoch - a v regióne má 38 hotelov, pripravuje plán aj pre Kubu.

Kuba, ktorá zakrsla vo vývoji na úrovni 50. rokov minulého storočia, naliehavo potrebuje investície. Ostrov silno zaostáva za svojimi susedmi, Haiti a Dominikánskou republikou, vo vyčleňovaní prostriedkov zo svojho hrubého domáceho produktu na infraštruktúrne projekty, cesty, výrobné kapacity a rodinné domy. Kuba má podľa Svetovej banky jednu z najnižších mier investovania do svojho rozvoja na svete.

Americké technologické firmy budú mať zrejme záujem o využitie pracovnej sily na Kube na montáž elektronických súčiastok. Pracovná sila je na ostrove veľmi lacná a výhodou je, že sa ostrov nachádza oveľa bližšie než India alebo Čína.

Podnikanie Američanov na Kube bude však limitované. Prezident Barack Obama oznámil uvoľnenie sankcií na cestovanie a obchodovanie s ňou. Spojené štáty umožnia, aby spoločnosti ako John Deere predávali traktory malým samostatne hospodáriacim roľníkom, ale nebudú ich môcť predávať štátnym farmám.

Kubánska ekonomika je relatívne silná. Je na 69. mieste svetového rebríčka. Na obyvateľa podľa Spojených národov pripadá ročný dôchodok 6200 USD.

(1 EUR = 1,2279 USD)