Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Poberatelia dávok v hmotnej núdzi nebudú môcť hrať hazardné hry

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Novelou zákona sa upraví aj umiestnenie prevádzkovateľov hazardných hier.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Poberatelia dávok v hmotnej núdzi si od budúceho roka hazardné hry na Slovensku nezahrajú. Parlament dnes totiž definitívne schválil novelu zákona o hazardných hrách z dielne Ministerstva financií (MF) SR. Po novom sa vytvorí register, v ktorom budú evidovaní poberatelia dávok v hmotnej núdzi či ľudia, ktorým bolo diagnostikované patologické hráčstvo.

Cieľom novely zákona je podľa rezortu financií ochrana spotrebiteľa, ktorá má byť založená najmä na prevencii a požiadavkách založených na zodpovednom hraní. "Základom navrhovaného systému prevencie bude vytvorenie registra fyzických osôb, ako informačného systému verejnej správy, do ktorého sa evidujú fyzické osoby, ktoré poberajú pomoc v hmotnej núdzi," uviedlo ministerstvo. Do registra sa budú evidovať aj ľudia, ktorí sami požiadali o vylúčenie alebo ktorým bola diagnostikovaná choroba patologického hráčstva. V registri budú tiež evidované i posudzované osoby, teda členovia domácnosti, ktorí poberajú dávku v hmotnej núdzi. Týkať sa to má teda manžela či manželky. Zmena sa netýka osôb mladších ako 18 rokov, keďže tie majú zakázané hrať hazardné hry už podľa platného zákona. Evidované osoby budú mať zamedzený prístup k hazardným hrám počas obdobia, ktoré bude špecifikované v zákone.



Významná časť úprav v novele zákona sa týka aj oblasti výkonu dozoru. "Navrhuje sa posilnenie kompetencií dozoru, pričom sa zvyšuje úloha Finančného riaditeľstva SR a navrhuje sa zapojenie colných úradov ako novej zložky orgánov dozoru," priblížilo MF SR.

Zároveň poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh koaličnej poslankyne Edity Pfundtner (Most-Híd). Upravuje sa ním kvórum pri petícii za zakázanie hazardu. V Košiciach a v Bratislave bude stačiť, ak petíciu podpíše 15 percent obyvateľov nad 18 rokov. Pre obce sa zavedie aj povinnosť informovať rezort financií o začatí konania o prijatí všeobecného záväzného nariadenia (VZN) o obmedzení prevádzkovania hazardných hier. Ustanovenie týkajúce sa kvóra sa použije i na petície vybavené prerokovaním v mestskom zastupiteľstve po 31. decembri 2016.

Novelou zákona sa upraví aj umiestnenie prevádzkovateľov hazardných hier. Herňa bude môcť byť umiestnená len v hoteloch, moteloch a penziónoch, budovách pre obchod a služby, budovách pre kultúru a na verejnú zábavu. V bytových domoch bude môcť byť herňa umiestnená len ak s tým bude súhlasiť nadpolovičná väčšina všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Automaty a "gambling" by tak mali zmiznúť napríklad z krčiem, keďže novela presúva hazardné hry do herní.

Zmeny nastanú aj v systéme výpočtu odvodov do rozpočtu obce z prevádzkovania videohier a technických zariadení, obsluhovaných priamo hráčmi. To by malo podľa rezortu financií napomôcť k spravodlivejšiemu prerozdeleniu odvodov tak, aby každá obec, na území ktorej sa budú uvedené zariadenia prevádzkovať, dostala príslušný podiel z odvodu podľa počtu dní, počas ktorých sa tieto zariadenia v danej obci prevádzkovali.

Právna norma stanovuje i prísnejšie pravidlá pre online prevádzkovateľov hazardných hier. Zmeny sa majú týkať subjektov bez licencie, ktoré nemajú na svoju činnosť povolenie a do štátnej pokladnice na Slovensku neplatia dane.