Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Počas sviatkov nie je núdza o poistné udalosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čo sa týka počtu poistných udalostí na cestách, najpokojnejšie vyzerá práve Štedrý deň.

Bratislava 24. decembra (TASR) - Požiare od adventných vencov a sviečok pri štedrovečernom stole, elektrické prepätie z vianočného osvetlenia a následné poškodenie spotrebičov, ale aj popáleniny od petárd, či krádeže a vlámania v bytoch, alebo opustených domoch a chatách. Podobné poistné udalosti zaznamenávajú poisťovne pravidelne počas vianočných a novoročných osláv.

Ako uviedla pre TASR hovorkyňa Allianz-SP Lucia Muthová, v tomto sviatočnom období nie je núdza o kuriózne vianočné a silvestrovské poistné udalosti. Napríklad, klient dal v pivnici napúšťať vodu do vane pre vianočného kapra. Pozabudol na ňu a keď si spomenul, voda už stekala po dlažbe. Pošmykol sa na mokrej dlažbe a zlomil si lakťovú kosť. Zo zranenia sa liečil až 3 mesiace.

Klient, vášnivý rybár, sa vybral uloviť si vianočného kapra sám. Pri hodení udice si nešťastne zachytil háčik do očného viečka a spôsobil si reznú ranu oka.

Babka počas vianočného upratovania naleštila schody špeciálnou leštiacou látkou. Jedno z vnúčat, ktoré sa počas návštevy naháňali, spadlo pri behu dole schodmi a zlomilo si zápästie. Liečenie trvalo jeden mesiac.

Podgurážení mladíci oslavovali Silvestra na chate. O polnoci vyšli na verandu pozrieť sa na ohňostroj. Jeden z nich prepadol cez zábradlie a zlomil si členok.

Pri úprave vianočnej girlandy a svetielok na terase klient spadol z rebríka a zlomil si obe kosti predlaktia.

Klient si počas štedrovečernej večere zapálil voňavú sviečku položenú v keramickom tanieriku. Zaspal pri sledovaní televízie a sviečka sa pri doháraní prevrátila. Zobudil sa až na štipľavý dym, keď došlo k vznieteniu obývacej steny, stečeniu vosku na skrinky a plávajúcu podlahu a zadymeniu celého domu.

Klient si na Štedrý deň priniesol z kostola betlehemské svetlo a nechal ho na verande. Plameň zachytil záves a začala horieť veranda.

"Už tradične sa počas Vianoc stretávame aj s vianočnými poistnými udalosťami, ako sú vytekajúce a pretekajúce vane či umývadlá, v ktorých nechali klienti plávať živé ryby. Z úrazového poistenia nám zasa klienti v tomto období hlásia popáleniny v súvislosti s manipuláciou s pyrotechnikou, ale aj popáleniny spôsobené pri pečení vianočných jedál," vysvetľuje hovorkyňa poisťovne Generali Katarína Kukurová. Výnimkou nie je ani zapichnutá kosť v hrdle či zdravotné problémy spojené s prejedaním sa. Nakoľko klienti zvyknú tráviť sviatky aj na horách, v súvislosti so zimnými športmi poisťovňa Generali eviduje početné zlomeniny končatín a podvrtnutia kĺbov.

Medzi najkurióznejšie poistné udalosti poisťovne patrí prípad letiacej trampolíny. Len dva dni pred Štedrým dňom sa klientovi cestou domov z nákupného centra zošmykol zo strechy auta vianočný darček – trampolína. Tá poškodila prednú časť auta a dvere vozidla idúceho za ním.

Syn poistenej klientky dostal na návšteve hračku k Vianociam – umelohmotnú pušku. Klientka ju chcela vyskúšať, avšak pri neopatrnom narábaní rozbila hostiteľom televízor.

Na Štedrý večer sa rodina usadila k večeri servírovanej na vzácnej starožitnej obedovej súprave, ktorú používali len na Vianoce. Len čo si nabrali jedlo, zo stropu spadol kus omietky, ktorý kompletne zničil ako jedlo, tak aj drahú súpravu.

Klient si kúpil živého kapra, ktorého doma preložil z vane do umývadla, aby ju mohla rodina používať. Kaprovi však začalo byť v malom umývadle tesno, vyskočil a rozbil veľké zrkadlo nad umývadlom.

Ďalší klient si tiež kúpil živého kapra, ktorého doma namiesto do vane vložil do akvária pre rybičky. Rodinu kapor v akváriu zaujal natoľko, že nešťastne akvárium rozbili a prišlo k vytopeniu ich bytu, ako aj bytu susedov o poschodie nižšie.

Likvidátori UNIQA poisťovne riešia každoročne počas vianočných sviatkov a na Silvestra najčastejšie škody z poistenia domácnosti a úrazového poistenia. Už tradične ide najmä o požiare spôsobené sviečkami, elektrickými skratmi či preťaženými zásuvkami elektrického vedenia. Ľudia často nahlasujú aj úrazy z pošmyknutia na zľadovatených chodníkoch a na svahoch počas lyžovačiek.

Napriek tomu bývajú Vianoce podľa ich štatistík oproti iným obdobiam v roku výrazne menej škodové. Čo sa týka počtu poistných udalostí na cestách, najpokojnejšie vyzerá práve Štedrý deň, kedy UNIQA poisťovňa eviduje najmenej škôd z havarijného poistenia či PZP.

Adventný veniec nechýba takmer v každej domácnosti. Pred odchodom z miestnosti je dôležité horiace sviečky správne uhasiť. Likvidátori riešili situáciu, pri ktorej klientke v domnienke, že sviečky na adventom venci uhasila, odišla z domu. Ako sa po pár hodinách ukázalo, sviečky horeli ďalej, a tak na majiteľku bytu čakalo nemilé prekvapenie v podobe horiaceho torza venca a obrusa so stolom. K uhoreniu iných kusov nábytku nedošlo, ale celý byt bol pokrytý množstvom popolčeka a kompletne zadymený.

Kuriózna nehoda sa stala koncom roka aj vodičovi nákladného vozidla, ktorý v snahe prísť čo najskôr domov na sviatky a nestrácať čas v reštaurácii, rozhodol sa zohriať si jedlo na plynovom variči v kabíne vozidla. Varič však začal nečakane „štrajkovať“ a vybuchol. Menšia explózia vyrazila dvere a čiastočne poškodila interiér a zasklenie vozidla. Vodičovi sa, našťastie, nič nestalo, len sa s príchodom domov k rodine trochu omeškal.