Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Počet 500-eurových bankoviek v obehu neustále klesá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka začiatkom mája rozhodla o zastavení tlače 500-eurových bankoviek ku koncu roka 2018.

Frankfurt nad Mohanom 30. mája (TASR) - Rozhodnutie o zrušení 500-eurovej bankovky prinieslo pokles počtu bankoviek v obehu. Podľa najnovších údajov Európskej centrálnej banky (ECB) kým na konci roka 2015 bolo v obehu 614 miliónov týchto bankoviek, v apríli ich bolo 588 miliónov. Informovala o tom agentúra DPA.

ECB začiatkom mája rozhodla o zastavení tlače 500-eurových bankoviek ku koncu roka 2018. Bankovky, ktoré sa budú nachádzať v obehu, zostanú zákonným platidlom a budú sa môcť neobmedzene používať. "Zastavenie tlače 500-eurovej bankovky v žiadnom prípade neznamená prvý krok k úplnému zrušeniu hotovosti," zdôraznila dnes nemecká centrálna banka. No zároveň vyjadrila pochybnosti, či zrušenie najväčšej bankovky naozaj prispeje k boju proti financovaniu kriminálnych a teroristických skupín.

Bundesbank podporuje zachovanie 100- a 200-eurových bankoviek. Argumentuje, že investori z krajín mimo eurozóny s vysokou mierou inflácie, napríklad, Ukrajiny, Turecka, Ruska či Venezuely, často okrem dolára uprednostňujú aj euro. Podľa odhadov sa približne polovica eurových bankoviek nachádza mimo eurozóny.

Na konci marca tohto roka boli v obehu bankovky v celkovej hodnote 1,07 bilióna eur, čo predstavuje štvornásobne vyššie množstvo než pri zavedení eurovej hotovosti v roku 2002.