Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Počet bezkontaktných platieb rastie, predstavujú 60% transakcií

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

S bezkontaktnými kartami je spojený aj fenomén, ktorý platobný biznis doteraz na Slovensku nezažil. A to, že bezkontaktné platby ponúkajú samotní obchodníci.

Bratislava 4. decembra (TASR) - V tomto roku uplynula dekáda od prvej bezkontaktbej platby na Slovensku. Podľa predsedu Združenia pre bankové karty (ZBK) Rasťa Valla, bezkontaktné platby v súčasnosti predstavujú až 60 % podiel na transakciách.

S bezkontaktnými kartami je spojený aj fenomén, ktorý platobný biznis doteraz na Slovensku nezažil. A to, že bezkontaktné platby ponúkajú samotní obchodníci. "Samozrejme, je to logické. Sú totiž rovnako bezpečné ako klasický spôsob platenia kartou, no na druhej strane sú podstatne rýchlejšie. To oceňujú držitelia kariet aj obchodníci," objasňuje Marcela Králová, podpredsedníčka ZBK.

K rozvoju bezkontaktných platieb prispieva viacero faktov. Tým prvým je, že finančné domy už takmer nevydávajú karty, ktoré nie sú bezkontaktné. Kým dnes je na Slovensku v obehu 5,2 milióna platobných kariet, drvivá väčšina, až 92 %, je bezkontaktných.

Druhý spočíva v pripravenosti terminálov na prijímanie bezkontaktných platieb. Zo všetkých terminálov na Slovensku to aktuálne dokáže 80 %. Tieto skutočnosti tak radia Slovensko medzi svetových lídrov v bezkontaktnom platení. Krajiny s podobnou penetráciou bezkontaktných terminálov sú Česko, Poľsko a Veľká Británia.

Kartový biznis má podľa predstaviteľov združenia v modernom svete nezastupiteľnú úlohu - zjednodušuje platenie, a to významným spôsobom. Vďaka platobným kartám možno zaplatiť kedykoľvek a kdekoľvek - či už doma alebo v zahraničí, bez potreby nosiť so sebou veľa hotovosti alebo si zamieňať peniaze v zmenárni.

"V súčasnosti, keď ľudia čoraz viac nakupujú na internete, je platba kartou jednoduchým spôsobom ako zaplatiť a nebáť sa o svoje peniaze. Navyše, platba kartou je výhodnejšia ako poslanie peňazí prevodom z účtu a pre krajinu sú zas platby kartami kľúčové v tom, že nahrádzajú hotovosť a eliminujú tak šedú ekonomiku," zdôrazňuje Králová.