Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Počet exekúcií na dôchodky v Čechách stúpa aj v tomto roku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Od januára do konca júna poslala Česká správa sociálneho zabezpečenia na účty exekútorov 900 miliónov českých korún.

Praha 5. septembra (TASR) - Počet exekúcií na dôchodky v Českej republike stále stúpa. Informuje o tom portál FinExpert.cz. V prvej polovici tohto roku evidovala Česká správa sociálneho zabezpečenia (ČSSZ) exekučné zrážky na takmer 79.500 dôchodcov. Asi 40.000 dôchodcom sa zrážky nedajú strhávať, lebo ich výška dosahuje len neskonfiškovateľnú úroveň. Na konci vlaňajška bolo zrážok z dôchodkov o 4200 menej.

Od januára do konca júna poslala ČSSZ na účty exekútorov 900 miliónov Kč (33,30 milióna eur). Suma predstavuje takmer 60 % výšky exekučných zrážok za celý rok 2014.

Príčinou vysokého počtu exekúcií na dôchodky môže byť fakt, že mnoho ľudí odchádza do penzie už s nariadeným výkonom zrážkového rozhodnutia. Často býva na jeden dôchodok vydaných aj niekoľko exekučných príkazov. Exekúcia v ČR sa môže vzťahovať na všetky typy dôchodkov - starobné, invalidné, pozostalostné a aj na príplatky na dôchodky.

Stúpa aj počet exekúcií na nemocenské dávky. Za celý minulý rok ich bolo 88.700. V prvom polroku sa týkali 62.300 prípadov.

Jasná je súvislosť medzi rastom počtu exekúcií a trendom zadlžovania sa českých domácností. Sociálne slabí a dôchodcovia sú dvoma najohrozenejšími skupinami obyvateľstva, ktoré sa dostávajú do sociálnej pasce. Najväčšou hrozbou pre týchto ľudí sú nebankové subjekty a tiež fakt, že svojim deťom, ktoré si berú pôžičky, sa stávajú ručiteľmi. Tretinu z celkového počtu exekúcií si tie, ktoré vznikli z pár stoviek dlhu. Napríklad nezaplatili pokutu dopravným podnikom za jazdu na čierno, mestskej polícii za priestupky či obciam za odvoz komunálneho odpadu.

Neskonfiškovateľná čiastka je mesačná suma, ktorá musí po strhnutí exekúcie zostať dlžníkovi na uspokojenie jeho základných životných potrieb. V Česku je čiastka tento rok stanovená na 6118 Kč.