Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Počet hospodárskych zvierat sa znižuje

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Opačne to bolo vlani v chove kôz.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Počet hospodárskych zvierat sa na Slovensku znižuje, tento trend je pri väčšine ich druhov. Opačne tomu bolo však v roku 2015 v chove kôz. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Informovala, že podľa údajov Štatistického úradu SR k 30. novembru 2015 sa chovalo na Slovensku 36.300 kôz, z tohto bolo 26.900 kôz matiek. Počet kôz a aj počet kôz matiek sa v porovnaní s rokom 2014 zvýšil.

Chov kôz má na Slovensku tradíciu, avšak v minulosti zviera známe pod pojmom "krava chudobných" nie je na Slovensku dostatočne využívané. Napriek tomu, že kozie mlieko je považované za najkvalitnejšie vďaka jeho účinkom na zdravie, kozie mlieko, výrobky z neho či kozie mäso si stále ešte len hľadajú spotrebiteľa.

"Počet kôz môžeme považovať v poslednom desaťročí za stabilný, pretože počet zvierat sa pohybuje od 34.100 do 37.100 kusov," podčiarkla hovorkyňa SPPK.

Na Slovensku sa väčšina kôz chová pre produkciu mlieka, v roku 2015 sa ho na Slovensku vyprodukovalo takmer 15 miliónov litrov, teda spotreba kozieho mlieka je v priemere menej ako 3 litre na osobu za rok. Z členov EÚ má najvyššiu produkciu kozieho mlieka Francúzsko, Španielsko, Grécko, Rumunsko a Holandsko.

"Kozľatá sú často určené po sezóne na mäso, aj v tejto komodite je však spotreba takmer nemerateľná, pretože v priemere spotrebujeme na Slovensku len 15 gramov kozieho mäsa za rok. Pozitívne môžeme hodnotiť dostupnosť výrobkov, aj keď väčšina z nich pochádza zo zahraničia, dnes je možné kúpiť syr či mlieko v obchodnej sieti. Stále je však spotreba kozieho mlieka, syrov či kozľaciny nízka, a tak tento sektor má možnosti rozvoja," dodala Holéciová.