Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Väčšina ekonomík strednej a východnej Európy sa vlani zlepšila

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V tomto regióne sa vlani mierne znížil počet insolvencií.

Bratislava 7. júna (TASR) – Vlani väčšina ekonomík regiónu strednej a východnej Európy (SVE) zaznamenala zlepšenie. To sa odrazilo aj na kondícii firiem, lepšie hospodárske vyhliadky tak v roku 2014 prispeli k stabilizácii insolvencií. Tie mierne medziročne poklesli o 0,5 %. Vyplýva to z aktuálnej analýzy spoločnosti Coface.

Priemerné tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) sa v regióne SVE zvýšilo z 1,3 % v roku 2013 na 2,5 % v roku 2014. V mnohých krajinách regiónu bola nízka inflácia, či dokonca deflácia. Firmy sa tak dostali do lepšej kondície, počet insolvencií sa ale stále nedostal na predkrízovú úroveň. "Napriek miernemu zlepšeniu je stále značný počet insolvencií, keď viac ako 65.000 firiem vlani vyhlásilo platobnú neschopnosť. Zlepšenie najmä domácej spotreby tak nestačilo na to, aby sa krajiny v počte insolvencií dostali na predkrízovú úroveň," uviedol ekonóm Coface pre strednú Európu Grzegorz Sielewicz.

Spoločnosť ale očakáva, že počet insolvencií v tomto roku v regióne SVE poklesne. "Tento rok by mal počet insolvencií v regióne klesnúť v priemere o 6 %. Bude však tiež nejaký čas trvať, kým spoločnosti plne vyťažia z hospodárskeho oživenia," dopĺňa Sielewicz.

V rámci regiónu sa krajiny v počte insolvencií vlani odlišovali. Nárast firiem, ktoré sa dostali do platobnej neschopnosti, bol zaznamenaný v Slovinsku a Maďarsku. V Slovinsku vzrástol počet prípadov insolvencií až o 44,7 %, čo je najviac v regióne SVE. "Nedostatočné investičné rozhodnutia, zlé prispôsobenie sa ekonomickým podmienkam a vysoké zadlženie podnikov boli najčastejšie citované dôvody insolventných subjektov," uviedla Coface. V Maďarsku zase prispelo k medziročnému nárastu o 29,4 % prípadov platobnej neschopnosti firiem meniace sa právne prostredie. Trojku krajín s najvyšším nárastom insolvencií uzatvára Česká republika, s medziročným nárastom 15,4 %.

Naopak, rebríček krajín s medziročne najväčším poklesom počtu insolvencií zaznamenali za vlaňajšok Srbsko, Rumunsko a Bulharsko. Ako uviedla Coface, počet insolvencií v Srbsku medziročne klesol o 43,8 % najmä kvôli zmenám v srbskom insolvenčnom zákone. "Výrazná ekonomická aktivita v Rumunsku podporená silnejšou spotrebou domácností a zvýšeným využívaním eurofondov tiež prispela k zlepšeniu platobnej schopnosti. Počet insolvencií firiem sa tak medziročne znížil o 28 %," dodal Coface.

Na Slovensku bolo vlani zaznamenaných 522 prípadov insolvencií firiem, v regióne tak už nepatrí v raste insolvencií medzi najhorších.