Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Počet návrhov na konkurzy stúpa, na reštrukturalizácie klesá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pod výrazný nárast konkurzov sa mohla podpísať najnovšia novela zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorá platí od januára tohto roka a sprísnila zodpovednosť za nepodanie návrhu na konkurz včas.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Počet návrhov na konkurzy dosiahol v 1. polroku rekordné číslo 1146, čo je o 768 viac, ako k rovnakému obdobiu vlani. V prípade reštrukturalizácií možno hovoriť o historickom minime. K 1. polroku ich spoločnosť Bisnode vo svojich databázach registruje štyri, čo je o 37 menej ako v rovnakom období minulého roku a o 45 menej ako k 1. polroku 2015.

"Pod výrazný nárast konkurzov sa mohla podpísať najnovšia novela zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorá platí od januára tohto roka a podľa ktorej sa sprísnila úprava zodpovednosti za nepodanie návrhu na konkurz včas. Naopak, pri dlhodobom poklese návrhov na povolenie reštrukturalizácií súdmi je legislatíva z roku 2015. Tá sťažila povolenie reštrukturalizácie kvôli pribúdajúcim špekulantom,“ hodnotí Petra Štěpánová analytička Bisnode.

Klesajúcu tendenciu pri reštrukturalizáciách eviduje spoločnosť Bisnode od roku 2015, kedy bol počet návrhov k 1. polroku 49 a každým rokom klesal.

"Skokový pokles však prinieslo porovnanie polročných výsledkov z rokov 2017 a 2018, kedy sme zaznamenali pokles z 41 návrhov na reštrukturalizáciu v roku 2017 na štyri návrhy na povolenie reštrukturalizácie," dodáva Štěpánová.

Pri návrhoch na konkurz, naopak, počet po 1. polroku 2016 výrazne rástol. Najväčší nárast pritom počet návrhov dosiahol v 1. polroku 2018, kedy podľa databázy Bisnode bolo podaných spolu 1146 návrhov na konkurz, čo je o 768 viac ako pred rokom. Najsilnejšími mesiacmi v prípade konkurzov boli máj (250) a január (205). Najviac podaní pripadá na Banskobystrický (219) a Žilinský kraj (170), najmenej na Trnavský (85) a Trenčiansky kraj (99).

TASR informovala spoločnosť Bisnode.