Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Počet nových transakcií v energetike vo svete má stúpnuť o 23 percent

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na Slovensku v roku 2015 rezonovali najmä odpredaje podielov v Slovenských elektrárňach, Slovak Telekom a Sberbank Slovensko.

Bratislava 14. februára (TASR) – Energetika je priemyslom, v ktorom sa celosvetovo očakáva najvyšší nárast záujmu realizovať nové transakcie, a to až o 23 %. Vyplýva to z aktuálnej štúdie spoločnosti KPMG Global M&A Predictor.

Najväčšie svetové firmy podľa štúdie preukážu v najbližších 12 mesiacoch zvýšený apetít po fúziách a akvizíciách (M&A). Autori štúdie predpokladajú, že najaktívnejšie budú firmy v Európe, konkrétne v sektore energetiky. Najviac zdrojov realizovať transakcie budú mať firmy v odvetví technológií. Trhom na Slovensku aj v Európe hýbe najmä dostupné bankové financovanie.

Záujem realizovať transakcie sa vyhodnocuje nárastom alebo poklesom projektovaného ukazovateľa P/E (price/earnings). Veľké podniky vo svete vykázali ku koncu roka 2015 projektované P/E o 4 % vyššie ako pred 12 mesiacmi. Zmena v pomere čistého dlhu a EBITDA zase indikuje finančnú kapacitu realizovať budúce akvizície. Tento ukazovateľ sa oproti minuloročnému prieskumu zvýšil o 13 %.

Pozitívne predpovede prichádzajú napriek predpokladanému globálnemu poklesu čistých ziskov firiem o 7 %. Očakáva sa, že Európa bude vykazovať v oblasti transakcií jednu z najlepších výkonností. Záujem realizovať budúce akvizície v Európe sa zvýšil oproti roku 2015 o 10 %, čo je viac než dvojnásobok celosvetového priemeru. Zároveň sa na starom kontinente očakáva nárast finančnej kapacity na transakcie o 12 %.

Na Slovensku v roku 2015 rezonovali najmä odpredaje podielov v Slovenských elektrárňach, Slovak Telekom a Sberbank Slovensko. Dôvodom bola najmä reorganizácia a koncentrácia materských spoločností na domáce trhy. Zo zaujímavých transakcií, kde svoju finančnú kapacitu využila firma so slovenskými vlastníkmi, sa zrealizovala napríklad akvizícia britskej spoločnosti DESlock+, podnikajúcej v oblasti šifrovania, firmou ESET.

"Na Slovensku, aj globálne bol minulý rok v znamení dostupného bankového financovania, keďže sadzby EURIBOR sa pohybujú na nízkej úrovni. Firmy majú preto väčšiu ochotu financovať svoj organický rast alebo potenciálne akvizície práve touto formou. Z dôvodu lacných úverových zdrojov a dostatku kapitálu, ktorý majú strategickí aj finanční investori k dispozícii, očakávame aj na Slovensku pokračovanie vysokej aktivity z minulých rokov," povedal Stanislav Šumský, partner zodpovedný za transakčné poradenstvo v KPMG na Slovensku.

Analýza Global M&A Predictor bola prvýkrát vykonaná v roku 2007 a odvtedy slúži ako nástroj, ktorý umožňuje klientom predpovedať svetové trendy pri fúziách a akvizíciách. Štúdia dvakrát ročne analyzuje údaje 1000 najväčších spoločností na svete podľa ich trhovej kapitalizácie. KPMG je globálna sieť firiem poskytujúcich profesionálne služby v oblasti auditu, daní a poradenstva. Pôsobí v 155 krajinách, na Slovensku je od roku 1991.