Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rakúšania radi cestujú v lete častejšie a na kratšie dovolenky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počet prenocovaní v Rakúsku však v máji výrazne klesol.

Viedeň 27. júna (TASR) - Trend Rakúšanov brať si kratšie dovolenky pokračuje.

Každý druhý Rakúšan nad 15 rokov si vyberá cez letné mesiace - júl až september - najmenej raz dovolenku. Z nich takmer polovica vlani necestovala do cudziny. Z tých, čo odišli vlani v lete do zahraničia autom, cestovala väčšina do blízkeho zahraničia, predovšetkým na pláže v Taliansku. Informáciu z výsledkov telefonického prieskumu uverejnil dnes úrad Statistik Austria.

Za posledných desať rokov počet letných dovolenkových pobytov Rakúšanov vzrástol o 20 %. Pobyty sú kratšie, ale častejšie. Zo 7,14 milióna jázd za oddychom bolo vlani najmenej s jedným prenocovaním 43,5 % v Rakúsku a 56,5 % v zahraničných letoviskách.

Kto cestoval v lete, smeroval za slnkom a vodou najčastejšie na jadranské pobrežie Talianska a Chorvátska. V prvom prípade to bolo 23 % a v druhom 20,3 %. Na tretie miesto s 12,4 % sa dostalo Nemecko.

Pre dlhšie pobyty v Španielsku a Grécku sa rozhodlo 5,5, respektíve 5,3 % rakúskych dovolenkárov.

Záujem o Grécko však vlani klesol medziročne o 3 % a nepokoje v Turecku oslabili obľubu jeho pláží zo 6 % v roku 2007 na vlaňajšie 2 %.

Až 53,8 % Rakúšanov cestuje na dovolenky autom. Na oddychový pobyt v roku 2016 letel každý tretí rekreant lietadlom.

Takmer štvrtina Rakúšanov starších ako 15 rokov zostáva počas dovolenky doma. Ich počet bol vlani 1,7 milióna. Dve tretiny necestujúcich dovolenkárov mali viac ako 55 rokov. Nešli nikde, lebo záujem o cestovanie už stratili, alebo im to neumožnil zdravotný stav.

Počet prenocovaní v Rakúsku v máji výrazne klesol



Tohtoročný máj priniesol rakúskej turistickej branži výrazný pokles počtu prenocovaní. Dôvodom je podľa Statistik Austria fakt, že predĺžené víkendy počas sviatkov Turíce a Božieho tela v tomto roku pripadli až na jún. Štatistický úrad preto upozorňuje, že vierohodnejšie medziročné porovnanie bude možné až po zhodnotení júnových údajov.

Podľa predbežných údajov v máji zaznamenali hotely 7,12 milióna prenocovaní, čiže medziročne o 11,3 % menej. Medzi cudzincami išlo o pokles o 15,4 % na 4,29 milióna, medzi Rakúšanmi o 4,3 % na 2,83 milióna. Počet prenocovaní Nemcov prepadol takmer o 30 %. Vzostup zaznamenali prenocovania hostí z Ruska (o 37,5 %), Poľska (o 18,0 %) a Česka (o 17,1 %).

Počet prenocovaní počas prvých piatich mesiacov medziročne klesol o 0,4 % na 61,23 milióna, pričom cudzincov bolo o 0,5 % menej. Z celkového počtu prenocovaní cudzincov až 22,76 milióna, čiže takmer polovicu (49 %), tvorili nemeckí turisti. Ďalších 11 % pripadlo na Holanďanov a 5 % na Švajčiarov a Lichtenštajnčanov.