Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Počet príletov a odletov sa v SR od začiatku roka v júli strojnásobil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

V júli preletelo vzdušným priestorom SR 62.575 lietadiel. Z toho bolo 60.195 preletov, 2237 príletov a odletov a 153 vnútroštátnych letov.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Počet príletov a odletov na letiskách v Bratislave, Košiciach, Poprade, Žiline a Piešťanoch sa od začiatku roka strojnásobil. V januári bolo odriadených 3096 pohybov, v júli už 11.275. V pondelok o tom informoval štátny podnik Letové prevádzkové služby (LPS) SR, ktorý spomínané letiská riadi.

V júli preletelo vzdušným priestorom SR 62.575 lietadiel. Z toho bolo 60.195 preletov, 2237 príletov a odletov a 153 vnútroštátnych letov. Za prvých sedem mesiacov tohto roku preletelo vzdušným priestorom SR celkovo 283.139 lietadiel. To je o takmer 15 % percent viac ako za rovnaké obdobie minulého roku, keď slovenským vzdušným priestorom preletelo 246.706 lietadiel.

Štatistiky preletov, príletov i odletov ukazujú podľa riaditeľa LPS SR Martina Kabáta z mesiaca na mesiac kontinuálny nárast. "Letná dovolenková sezóna je už tradičným obdobím roka, keď sa lieta najviac a júl sa zatiaľ ukazuje ako najsilnejší mesiac v tomto roku. Už takmer doháňame predpandemické čísla, rozdiely sú iba v jednociferných percentách. To nám dáva dôvod na optimizmus aj do nasledujúcich mesiacov," zhodnotil Kabát.

Medzi letecké spoločnosti, ktoré v júli tohto roku najviac využívali slovenský vzdušný priestor, patria Turkish Airlines, Wizz Air, Emirates, Ryanair či Qatar Airways.