Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Počet prípadov PN v júni oproti vlaňajšku stúpol

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Kým jedna priemerná dočasná PN v júni 2015 trvala 46,97 dní, v júni 2016 sa zvýšila na 50,29 dní.

Bratislava 26. júla (TASR) - Sociálna poisťovňa v júni 2016 evidovala 52 222 novohlásených prípadov dočasnej pracovnej neschopnosti. Predstavuje to nárast o 814 prípadov oproti vlaňajšku v rovnakom období. V júni tohto roku sa predĺžilo aj priemerné obdobie trvania jedného prípadu práceneschopnosti (PN). Kým jedna priemerná dočasná PN v júni 2015 trvala 46,97 dní, v júni 2016 sa zvýšila na 50,29 dní.

Poisťovňa kontroluje dočasne práceneschopných poistencov či dodržiavajú liečebný režim určený ošetrujúcim lekárom. Ak poistenec poruší liečebný režim, Sociálna poisťovňa mu zastaví výplatu nemocenského odo dňa porušenia liečebného režimu až do skončenia PN, najviac však v rozsahu 30 dní odo dňa porušenia liečebného režimu určeného ošetrujúcim lekárom.

V súvislosti s nedávnymi podvodnými udalosťami, ako bol predaj rôzneho tovaru a okradnutie dôchodcov, poisťovňa upozorňuje občanov, že jej pracovníci navštívia poistenca iba v záujme kontroly liečebného režimu a preukážu sa preukazom zamestnanca Sociálnej poisťovne, ktorý vydáva riaditeľ príslušnej pobočky. Sociálna poisťovňa sa do žiadnych prezentačných ani predajných akcií pri kontrolách nezapája.

Pracovníci poisťovne taktiež osobne nenosia občanom peniaze domov ani osobne nevymáhajú dlhy. Ak sa ktokoľvek iný vydáva za zamestnanca Sociálnej poisťovne, nepreukáže sa platným preukazom a žiada peniaze, ide o podvodníka.

TASR informovala Sociálna poisťovňa.