Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Počet registrácií áut vo Veľkej Británii v januári vzrástol o 8,2 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Januárová bilancia bola najlepšia za daný mesiac od roku 2020, pričom počty registrácií sa zvyšovali 18. mesiac v rade.

Londýn 5. februára (TASR) - Počet registrácií nových automobilov vo Veľkej Británii v januári vzrástol o 8,2 % na 142.876. Na cesty v Spojenom kráľovstve sa v prvom mesiaci rok zároveň dostalo miliónte elektrické vozidlo, oznámilo v pondelok britské Združenie výrobcov a predajcov áut (SMMT). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Januárová bilancia bola najlepšia za daný mesiac od roku 2020, pričom počty registrácií sa zvyšovali 18. mesiac v rade. V januári sa predalo 20.935 elektrických áut, čo predstavuje medziročný nárast o 21 % a počet vozidiel poháňaných batériami prekonal miliónovú hranicu. Trhový podiel týchto áut vzrástol na 14,7 %.

"Trvalo len niečo vyše 20 rokov, kým sme dosiahli míľnik milióna elektrických vozidiel, so správnymi politikami však môžeme tento úspech zdvojnásobiť už za ďalšie dva roky," uviedol Mike Hawes, výkonný riaditeľ SMMT. Vláda by podľa neho mala podporiť kúpu elektrických áut dočasným znížením sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na polovicu, čo zníži emisie oxidu uhličitého, podporí hospodársky rast a pomôže ľuďom prejsť na elektrický pohon.