Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Počet schválených hypoték v Británii vzrástol na 6-mesačné maximum

Ukážka plastových bankoviek pred tlačovou konferenciou 18. decembra 2013 v Londýne. Foto: TASR/AP

Počet schválených hypoték vzrástol v Británii vo februári výraznejšie, než sa čakalo, pričom dosiahol 6-mesačné maximum, uviedla dnes britská centrálna banka.

Londýn 30. marca (TASR) - Počet schválených hypoték vzrástol v Británii vo februári výraznejšie, než sa čakalo, pričom dosiahol 6-mesačné maximum, uviedla dnes britská centrálna banka. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Podľa Bank of England dosiahol počet schválených úverov na bývanie vo februári 61.760 oproti 60.707 v predchádzajúcom mesiaci. To je najviac od augusta minulého roka a výsledok je lepší aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Tí počítali s rastom počtu úverov na bývanie na úroveň 61.000.

Podľa hlavného ekonóma inštitútu IHS Global Insight Howarda Archera zvýšenie počtu schválených hypotekárnych úverov na 6-mesačné maximum signalizuje, že oslabovanie trhu s bývaním už dosiahlo svoje dno a aktivita na trhu začína naberať na obrátkach. Archer očakáva, že tento vývoj povedie k rastu cien v roku 2015 zhruba o 5 %.