Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Počet ťažobných zariadení v USA vzrástol, ceny ropy klesli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aj keď tento počet vzrástol len o jedno zariadenie, bol to prvý rast po trojmesačnom poklese.

Londýn 18. marca (TASR) - Ceny ropy zaznamenali mierny pokles, keď trhy zareagovali na informácie, že počet aktívnych ťažobných zariadení v USA prvýkrát za tri mesiace vzrástol. To opäť zvýšilo obavy z nadmerných zásob ropy vo svete. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa správy spoločnosti Baker Hughes americké ťažobné spoločnosti minulý týždeň zvýšili počet aktívnych ťažobných zariadení. Aj keď tento počet vzrástol len o jedno zariadenie, bol to prvý rast po 12 týždňoch poklesu.

V reakcii na informácie spoločnosti Baker Hughes cena severomorskej ropnej zmesi Brent, ako aj cena americkej ľahkej ropy WTI mierne klesli, pričom cena WTI sa dostala pod hranicu 40 USD za barel (159 litrov).

Cena Brentu s májovým kontraktom klesla do 18.46 h SEČ o 8 centov na 41,46 USD (36,76 eura) za barel. V priebehu dňa pritom ešte vzrástla o 1 USD na 42,54 USD/barel, čo bola najvyššia hodnota v tomto roku. Za celý týždeň sa očakáva rast ceny ropy Brent zhruba o 3 %, čo by znamenalo týždenný rast štvrtý týždeň po sebe.

Cena americkej ľahkej ropy s aprílovým kontraktom klesla o 31 centov na 39,89 USD/barel. Aj cena tejto ropy vzrástla predtým počas dňa o 1 USD na nové maximum 41,20 USD/barel. Za týždeň sa predpokladá jej rast tiež o 3 %, čo by znamenalo piaty rastový týždeň po sebe.