Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Zlato je v Nemecku rekordne žiadané ako vklad

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počet zamestnancov v nemeckom priemysle sa v 1. polroku 2016 zvýšil. Po slabšej jari opäť zrýchľuje aj rast nemeckej ekonomiky.

Frankfurt nad Mohanom 15. augusta (TASR) - Nízke úrokové sadzby spôsobili, že zlato je rekordne žiadané na uloženie peňazí v trezoroch Deutsche Börse. Informovala o tom agentúra DPA.

V trezoroch burzy vo Frankfurte nad Mohanom sa aktuálne nachádza 90,67 tony zlata, uviedla Deutsche Börse. To je o vyše 50 % viac v porovnaní so začiatkom roka. Nové zlato do trezoru príde, keď si zákazníci kúpia certifikáty na zlato na obchodnej platforme Xetra. Za každý certifikát pribudne jeden gram zlata.

Zlato je v turbulentných časoch považované za bezpečný prístav pre investície. Navyše, klasické sporiteľské vklady aktuálne nemajú žiadne výnosy z dôvodu politiky nízkych úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB). Celková hodnota Xetra zlata aktuálne predstavuje 3,5 miliardy eur.

Investori si môžu podľa Deutsche Börse svoje zlato kedykoľvek vyzdvihnúť. Od zavedenia Xetra zlata v roku 2007 bolo investorom dodaných 4,5 tony zlata.

Rast nemeckej ekonomiky sa po slabšej jari opäť zrýchľuje

Nemecká centrálna banka je aj napriek ochladeniu domácej ekonomiky počas jari optimistická ohľadom ďalšieho vývoja. Informovala o tom agentúra DPA.



"Nemecká ekonomika by mala aj v lete expandovať v súlade so skutočne silnou rastovou základnou tendenciou," uvádza sa v mesačnej správe Deutsche Bundesbank. Nálada v priemysle sa celkovo citeľne zlepšila, hlasovanie Britov za odchod z Európskej únie (EÚ) malo na ňu len slabý negatívny vplyv. Ťahúňom rastu v 3. kvartáli by mala byť súkromná spotreba. Navyše by mal podľa odborníkov solídne expandovať aj export a zrejme sa zvýši aj priemyselná produkcia.

Tempo rastu najväčšej európskej ekonomiky sa v 2. štvrťroku spomalilo, keď hrubý domáci produkt (HDP) medzikvartálne stúpol o 0,4 % po 0,7-% zvýšení v prvých troch mesiacoch roka.

Počet zamestnancov v nemeckom priemysle sa v 1. polroku 2016 zvýšil

Počet zamestnancov v nemeckom priemysle sa v 1. polroku 2016 zvýšil. Informovala o tom agentúra Reuters.

Firmy z výrobného sektora zamestnávali na konci júna takmer 5,4 milióna ľudí, čo bolo asi o 46.000 alebo 0,9 % viac než v rovnakom období vlani, uviedol dnes spolkový štatistický úrad. Súčasťou štatistiky sú len firmy s minimálne 50 zamestnancami.

Najprudšie zvýšili počet zamestnancov výrobcovia potravín a krmiva (+2,2 %). Počet zamestnancov automobilového priemyslu stúpol o 1,9 % a firiem vyrábajúcich gumárenské a umelohmotné výrobky o 1,8 %. Počet zamestnancov producentov a spracovateľov kovov klesol o 1,4 %, chemických firiem o 0,7 % a firiem vyrábajúcich elektrické vybavenie o 0,1 %.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Počet v júni odrobených pracovných hodín sa zvýšil o 4,1 % na 730 miliónov. "Treba však zohľadniť, že jún 2016 mal v niektorých spolkových krajinách o jeden pracovný deň viac než jún 2015," uviedol spolkový štatistický úrad.

Mzdy zamestnancov výrobného sektora dosiahli v júni celkovo 24,1 miliardy eur, čo bolo o 2,6 % viac než v júni 2015.

Vláda by podľa Bundesbank mala zvážiť posunutie dôchodkového veku

Nemecká vláda by mala zvážiť postupné posunutie veku pre odchod do dôchodku zo súčasných približne 65 rokov na 69 rokov. V opačnom prípade riskuje, že bude mať v budúcnosti problémy plniť si svoje záväzky voči dôchodcom. Upozornila na to dnes vo svojej správe centrálna banka Bundesbank. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nemecký dôchodkový systém je v súčasnosti v dobrom finančnom stave. Ale v nasledujúcich dekádach bude čeliť zvýšenému tlaku, keďže začnú odchádzať do dôchodku silné populačné ročníky a zároveň ich na trhu práce vystriedajú slabšie ročníky, konštatuje Bundesbank v správe.

Podľa centrálnej banky by sa vek odchodu do dôchodku mal preto postupne zvyšovať a už roku 2030 by mal dosiahnuť 67 rokov.