Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA klesol

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Počet ľudí, ktorí v USA poberali sociálne dávky aj po prvom týždni, vzrástol za sedem dní do 4. mája o 13.000 na 1,794 milióna.

Washington 16. mája (TASR) - Počet nových žiadateľov o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň klesol, čo signalizuje, že trh práce zostáva napätý. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na vo štvrtok zverejnené údaje amerického ministerstva práce.

Počet nových žiadostí o podporu v týždni končiacom sa 11. mája dosiahol podľa sezónne upravených údajov úroveň 222.000, čo znamená pokles o 10.000 v porovnaní s predchádzajúcim týždňom, v ktorom bol najvyšší za viac ako osem mesiacov.

Hoci trh práce zostáva napätý, postupne sa na ňom prejavujú známky uvoľňovania v dôsledku politiky Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý od marca 2022 bezprecedentne zvyšoval svoje úrokové sadzby v snahe ochladiť dopyt v celej ekonomike.

Fed minulý mesiac ponechal svoju základnú úrokovú sadzbu bez zmeny v súčasnom pásme 5,25 % až 5,50 %, kde sa nachádza od júla. Zmiernenie podmienok na trhu práce a obnovenie klesajúceho trendu inflácie však zvýšili šance na zníženie sadzieb v septembri tohto roka.

Počet ľudí, ktorí v USA poberali sociálne dávky aj po prvom týždni, vzrástol za sedem dní do 4. mája o 13.000 na 1,794 milióna.