Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Počet žiadostí o podporu v USA klesol menej, než sa očakávalo

Ilustračné foto. Foto: TASR - Andrej Galica

Ekonomika v Spojených štátoch amerických však rástla v 4. kvartáli o niečo rýchlejšie.

Washington 30. marca (TASR) - Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, klesol menej, než sa očakávalo. Napriek tomu však zostáva na úrovni, ktorá je v súlade so zdravým trhom práce.

Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti na sezónne upravenej báze sa v týždni skončenom 25. marca znížil o 30.000 na 258.000, uviedlo americké ministerstvo práce. Údaj za predchádzajúci týždeň ministerstvo nerevidovalo a zostal na úrovni 261.000. Ekonómovia počítali s poklesom počtu žiadostí až na 247.000.

Aj keď sa počet nových žiadostí o podporu nachádza v blízkosti tohtoročného maxima, už 108 týždňov po sebe zostáva pod úrovňou 300.000, čo je považované za signál zdravého pracovného trhu. To je najdlhšia takáto séria od roku 1970.

Štvortýždňový priemer nových žiadostí, ktorý je lepším ukazovateľom vývoja na trhu práce, pretože nepodlieha takým výrazným výkyvom ako týždenné údaje, v sledovanom období vzrástol na 254.250, čo je najviac od decembra, z 246.500 v predchádzajúcom týždni.

Počet Američanov, ktorí aj po prvom týždni naďalej poberali podporu, sa v týždni skončenom 18. marca zvýšil o 65.000 na 2,05 milióna.

Ekonomika USA rástla v 4. kvartáli o niečo rýchlejšie, ako sa odhadovalo



Ekonomika USA rástla v poslednom kvartáli minulého roka o niečo rýchlejšie, ako naznačili predbežné výsledky. Motorom jej rastu boli spotrebiteľské výdavky. Vyplýva to zo spresnených údajov ministerstva obchodu vo Washingtone.

Podľa najnovších štatistík sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov za tri mesiace do konca decembra 2016 zvýšil medziročne o 2,1 % a nie o 1,9 %, ako naznačili predbežné údaje. Analytici pritom očakávali miernejšiu korekciu štatistík, a to na 2 %.

No aj napriek revízii bolo tempo rastu HDP v 4. kvartáli oveľa pomalšie ako v predchádzajúcom 3. štvrťroku, keď americká ekonomika expandovala o 3,5 %.

Rast amerického hospodárstva v závere minulého roka podporili najmä spotrebiteľské výdavky, ktoré sa v sledovanom období tiež zvýšili viac, ako pri rýchlom odhade, a to o 3,5 % namiesto o 3 %.

Americkej ekonomike vlani v poslednom kvartáli pomohlo aj väčšie, ako predpokladané zvýšenie podnikových skladových zásob. Ale zároveň aj obchodný schodok USA sa v 4. kvartáli prehĺbil viac, ako signalizovali predbežné výsledky.

Za celý minulý rok stúpol HDP Spojených štátov o 1,6 %, čo je oveľa menej ako v roku 2015, keď sa zvýšil o 2,6 % a najpomalší rast za päť rokov, od roku 2011.

Ekonómovia predpovedajú USA tento rok expanziu ekonomiky o 2,3 % a v roku 2018 jej zrýchlenie na 2,5 %.