Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Vznikla Solárna charta; podporí solárny priemysel v EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR Edmund Örzsik

Belgická ministerka energetiky Tinne Van der Straetenová v správe pre médiá uviedla, že cieľom solárnej charty je "ukotviť a udržať konkurencieschopnosť európskeho solárneho priemyslu".

Brusel 16. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej "Solárnej charty", ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

Belgické predsedníctvo informovalo, že v rámci dvojdňového neformálneho zasadnutia ministrov EÚ pre energetiku v Bruseli (15. 4. - 16. 4.) v pondelok (15. 4.) večer 23 členských štátov EÚ, eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová a zástupcovia solárneho priemyslu podpísali chartu, ktorej cieľom je ochrana a podpora solárneho priemyslu.

Belgická ministerka energetiky Tinne Van der Straetenová v správe pre médiá uviedla, že cieľom solárnej charty je "ukotviť a udržať konkurencieschopnosť európskeho solárneho priemyslu". Pripomenula, že v Európe zohráva obnoviteľná energia čoraz dôležitejšiu úlohu pri tvorbe národných mixov elektrickej energie a ak chce Únia dosiahnuť cieľ aspoň 42,5 % obnoviteľnej energie do roku 2030 s ašpiráciou na 45 %, musí urýchliť zavádzanie obnoviteľnej energie vrátane solárnej energie. To podľa nej takisto prispeje k cieľom iniciatívy REPowerEU, keď dodatočné zvýšenie fotovoltickej kapacity má do roku 2027 nahradiť deväť miliárd kubických metrov plynu ročne z Ruska.

V roku 2023 podiel obnoviteľnej energie po prvý raz prekročil hranicu 40 % a padol aj ďalší rekord, keď 27 % elektriny v EÚ pochádzalo zo slnečnej a veternej energie. Vlani boli v krajinách EÚ nainštalované fotovoltické panely o výkone 56 GW.

Cieľom EÚ je do roku 2030 získať aspoň 45 % elektriny zo zdrojov obnoviteľnej energie.

Eurokomisárka Simsonová po podpise charty zdôraznila, že odvetvie fotovoltiky je kľúčom k dosiahnutiu cieľov EÚ v oblasti energetiky, klímy a konkurencieschopnosti.

"Musíme zabezpečiť, aby solárny priemysel zostal silný pre budúcu európsku energetickú zmes zameranú na obnoviteľné zdroje energie," uviedla komisárka. Ocenila, že solárna charta spája EK, vnútroštátne orgány a priemysel, podporuje spoluprácu a prináša podporu výrobe solárnych panelov vyrobených v Európe.

Charta stanovuje sériu dobrovoľných záväzkov na podporu odvetvia fotovoltickej výroby v EÚ. Ide o posledný krok v opatreniach EK na podporu výroby solárnych panelov v Európe po návrhu zákona o priemyselnom odvetví s čistou bezemisnou výrobou a po zriadení Solárnej fotovoltickej priemyselnej aliancie.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)