Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Pod tlakom krízy sa z eurozóny stáva dynamickejšia ekonomika

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa správy eurozóna a štruktúra jej riadenia a kontroly potrebuje ďalšie zlepšenia, ale už teraz poskytuje dôležitý rámec, v rámci ktorého sa jednotlivé krajiny môžu úspešne reformovať.

Brusel 26. novembra (TASR) - Pod tlakom dlhopisových trhov sa eurozóna ako celok stáva oveľa vyváženejšou a potenciálne dynamickejšou ekonomikou, tvrdí štúdia think-tanku Lisbon Council.

Dlhová kríza, ktorú pred tromi rokmi odštartovala neudržateľnosť verejného dlhu Atén, prinútila Grécko rovnako ako Írsko, Portugalsko, Španielsko a Taliansko, aby sa pustili do ambicióznych ekonomických reforiem, ktoré im majú pomôcť opätovne získať dôveru trhov. Vo výročnej správe think-tanku Lisbon Council s názvom 2012 Euro Plus Monitor sa uvádza, že Grécko je aktuálne lídrom v oblasti reforiem na ozdravenie ekonomiky. Za Gréckom nasleduje Írsko, Estónsko, Španielsko a Portugalsko.

"Takmer všetky krajiny, ktoré potrebujú konsolidáciu, znižujú svoje primárne deficity a zvyšujú externú konkurencieschopnosť impozantným tempom," píše sa v správe.

Grécko, Írsko, Portugalsko a Španielsko museli požiadať o úvery zo stabilizačných mechanizmov eurozóny. Táto pomoc im pomáha pri zdolávaní dôsledkov dlhovej krízy.

"Všetky štyri krajiny eurozóny, ktoré dostali externú pomoc - Grécko, Írsko, Portugalsko a Španielsko - v uplynulých 12 mesiacoch zvýšili svoje konsolidačné úsilie." Správa dodáva, že krajiny, ktoré potrebujú rýchle reformy, ich aj prijímajú. Výsledky neukazujú žiadne stopy morálneho hazardu, čo je hypotetické riziko, že vonkajšia pomoc môže oslabiť pripravenosť ku konsolidácii,"uvádza sa v správe.

Analýza tiež ukázala, že externé nerovnováhy, ktoré sú jednou z príčin dlhovej krízy, sa zmenšujú, a že mzdové tlaky sa v rámci eurozóny rýchlo vyrovnávajú. Náklady na prácu sa v Grécku, Írsku, Portugalsku a Španielsku prudko znižujú a umiernenosť pri zvyšovaní platov v Nemecku, ktorá sa dlho považovala sa brzdu domáceho dopytu, sa skončila. "Toto viac než čokoľvek iné ukazuje, že v rámci menovej únie sú možné reálne štrukturálne reformy a aj sa uskutočňujú."

Podľa správy eurozóna a štruktúra jej riadenia a kontroly potrebuje ďalšie zlepšenia, ale už teraz poskytuje dôležitý rámec, v rámci ktorého sa jednotlivé krajiny môžu úspešne reformovať. "Ak sa eurozóna dostane zo súčasnej akútnej krízy a zostane na ceste reforiem, nakoniec by sa z krízy mohla vynoriť ako najdynamickejšia zo veľkých západných ekonomík."