Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nadobúdateľ pozemku bude musieť byť usídlený v SR aspoň 10 rokov

Minister Ľubomír Jahnátek Foto: TASR/Martin Baumann

Uviedol to dnes po rokovaní vlády šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek k vládnemu návrhu zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Nadobúdateľ slovenskej poľnohospodárskej pôdy bude musieť mať v SR pobyt alebo sídlo aspoň 10 rokov. Uviedol to dnes po rokovaní vlády šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD) k vládnemu návrhu zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorý by sa mal schvaľovať v parlamente v skrátenom legislatívnom konaní a mal by byť účinný od 1. júna 2014.

"Vláda do zákona ešte pridala, že nadobúdateľ - fyzická osoba, musí mať právoplatný pobyt na území SR minimálne 10 rokov. Právnická osoba musí mať registráciu na území SR minimálne 10 rokov," spresnil.

Vládny návrh zákona má podľa MPRV SR za cieľ vytvoriť také právne prostredie, ktoré umožní, aby poľnohospodárske pozemky, ktoré majú naďalej slúžiť svojmu účelu, nadobúdali zásadne osoby, ktoré vykonávajú poľnohospodársku výrobu ako podnikanie najmenej 3 roky v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza, v obci susediacej s obcou, alebo, ak takáto osoba neprejaví záujem o kúpu poľnohospodárskeho pozemku a ani ho nekúpi, oprávnenou je aj osoba, ktorá vykonáva poľnohospodársku výrobu ako podnikanie najmenej 3 roky bez ohľadu na miesto podnikania.

Štát podľa Jahnátka nepredpokladá, že by v zmysle navrhovaného zákona skupoval poľnohospodársku pôdu na Slovensku. "Má stále k dispozícii približne 150.000 hektárov pôdy," zdôraznil.

Pôdu by mali prednostne nadobúdať poľnohospodári

Ilustračné foto
Foto: TASR/František Iván


Podmienky predaja a darovania poľnohospodárskej pôdy na Slovensku by sa už čoskoro mali sprísniť. Pôdu, ktorá má naďalej slúžiť svojmu účelu, by mali prednostne nadobúdať osoby, ktoré podnikajú, alebo pracujú v poľnohospodárskej výrobe najmenej tri roky.

Vyplýva to z návrhu zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorý dnes schválila vláda. Teraz sa ním bude zaoberať Národná rada (NR) SR, pravdepodobne v skrátenom legislatívnom konaní na svojej najbližšej schôdzi v máji. Zákon má byť účinný od 1. septembra tohto roka.

"Prednostné právo na odkúpenie budú mať družstvá, agropodniky a samostatne hospodáriaci roľníci v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza," priblížil návrh hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Peter Hajnala. Ak títo záujem o pôdu neprejavia, právo na jej odkúpenie budú mať osoby podnikajúce alebo pracujúce v poľnohospodárstve v susediacej obci, následne aj z inej oblasti. Pokiaľ o prevod poľnohospodárskeho pozemku za cenu požadovanú prevádzajúcim neprejaví záujem žiaden z takto určených subjekt, bude môcť pozemok nadobudnúť ktokoľvek.

Obmedzenia pri predaji a darovaní sa nemajú vzťahovať na záhrady a poľnohospodárske pozemky, ktoré sú v zastavanom území obce - intraviláne, ani na pozemky s výmerou do 2000 štvorcových metrov, aj keď sa nachádzajú mimo zastavaného územia obce. Obmedzenia sa nemajú vzťahovať ani na pozemky, ktoré sú podľa predpisov o územnom plánovaní určené najmä na výstavbu, ani na tie, ktorých možnosť poľnohospodárskeho využívania je obmedzená, napríklad v záujme ochrany prírody, krajiny alebo vodných zdrojov.

Predkupné právo sa bude i naďalej rešpektovať

Podľa novej právnej úpravy sa bude naďalej rešpektovať predkupné právo, podľa ktorého majú nárok na prednostné odkúpenie pozemku jeho spoluvlastníci. Ich súhlas k darovaniu alebo predaju potrebný nebude, ak svoj podiel na pozemku spoluvlastník predáva, alebo daruje osobe sebe blízkej, napríklad deťom, manželovi alebo manželke. Rešpektovať sa budú aj práva dedičov a reštitučné nároky.

Nadobúdať poľnohospodársky pozemok do vlastníctva nebude môcť štát, občan štátu, fyzická osoba s pobytom alebo právnická osoba so sídlom v štáte, ktorého právny poriadok rovnako neumožňuje nadobúdať vlastníctvo k poľnohospodárskemu pozemku osobám zo SR. Obmedzenie sa nevzťahuje na dedenie poľnohospodárskeho pozemku, ani na štáty Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru, Švajčiarsko a štáty, pre ktoré to vyplýva z medzinárodnej zmluvy, ktorou je SR viazaná.

V súčasnosti môžu pôdu na Slovensku kupovať aj osoby, ktoré na nej nepodnikajú, čo podľa ministerstva pôdohospodárstva ako predkladateľa návrhu neprispieva k jej ochrane a riadnemu obhospodarovaniu. Dôkazom toho má byť klesajúca výmera pôdy, na ktorú sa čerpajú priame platby z eurofondov. Zmluva o fungovaní EÚ výslovne neupravuje pravidlá nadobúdania vlastníckeho práva k pôde. Každý členský štát si tak môže túto problematiku upraviť samostatne zákonom.