Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zákon ochraňujúci poľnohospodársku pôdu sa rozbehol bezproblémovo

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Uviedol to pre TASR šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD).

Bratislava 29. augusta (TASR) – Zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorý je účinný od 1. júna 2014, funguje bezproblémovo. Uviedol to pre TASR šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD).

"Myslím si, že zákon sa rozbehol bezproblémovo. Všetky hrozby, ktoré boli medializované, sa nenaplnili," priblížil. Nenaplnili sa podľa jeho slov ani obavy z obmedzenia ceny pôdy, lebo podľa doterajších skúseností z praxe sa zaznamenal až 100-násobný rozdiel v ponúkaných cenách pôdy.

"Najnižšia cena pôdy bola, myslím, na úrovni 0,007 eura za meter štvorcový (m2) a najvyššia bola na hodnote 6,60 eura za m2. Cenu si teda stanovujú majitelia pôdy, ktorí ju majú záujem predávať," poznamenal. Rovnako ani veľkosť parcely nebola nijako limitovaná, pretože pri predajoch sa vyskytli aj malé parcely, ale v ponuke boli aj 150-hektárové pozemky.

"Takisto sa neukázalo, že by bol problém s čipom v občianskych preukazoch. Väčšinou aj tak zmluvy o kúpe a predaji pôdy pripravujú advokátske kancelárie, ktoré sú na takúto požiadavku pripravené," zdôraznil.

Minister pôdohospodárstva zároveň informoval, že na tohtoročnom Agrokomplexe mal možnosť rozprávať sa na tému pôdy s mnohými poľnohospodármi. "Na zákone nevidia nejaký problém. Skôr fandia tomu, aby tento zákon čo najdlhšie platil. Pri zákone o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku teda nemáme identifikované žiadne problémy," dodal šéf MPRV.

Zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku má podľa MPRV viac chrániť slovenskú pôdu a zabrániť špekulatívnym obchodom s ňou. Po novom majú pôdu, ktorá má naďalej slúžiť svojmu účelu, prednostne nadobúdať osoby, ktoré podnikajú alebo pracujú v poľnohospodárskej výrobe najmenej tri roky.

Prednostné právo na odkúpenie pôdy budú mať agropodnikatelia v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza. Ak títo záujem o pôdu neprejavia, právo na jej odkúpenie budú mať osoby podnikajúce alebo pracujúce v poľnohospodárstve v susediacej obci, následne aj z inej oblasti. Pokiaľ o prevod poľnohospodárskeho pozemku za cenu požadovanú prevádzajúcim neprejaví záujem žiaden z takto určených subjektov, bude môcť pozemok nadobudnúť ktokoľvek.