Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vlastníci núkajú pôdu na predaj cez register ďalej

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Ministerstvo zatiaľ nedostalo žiadne oficiálne sťažnosti na zákon od vlastníkov, v ktorých by sa sťažovali na obmedzenie práva nakladať s pozemkom alebo od družstiev, ktoré si pozemky prenajímajú.

Bratislava 25. júla (TASR) - Register zverejňovania ponúk prevodu vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku sa postupne napĺňa, k dnešnému dňu je zverejnených 352 ponúk na predaj pôdy v rôznych lokalitách Slovenska.

Majiteľmi požadovaná cena za štvorcový meter (m2) ornej pôdy sa pohybuje od 0,20 eura do jedného eura, v jednom prípade v obci Nová Dedinka požaduje majiteľ 4,50 eura. Register vedie Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR na svojom webovom sídle https://pozemky.mpsr.sk. Niektoré ponuky sa vzťahujú na susediacu obec a niektoré už aj na celé Slovensko.

"Každá ponuka na prevod vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorá sa uverejňuje v registri, sa uverejňuje pre záujemcov zo susedných obcí. Až v prípade, že prevádzajúci vlastník nenájde týmto spôsobom záujemcu o nadobudnutie pozemku a nenájde ani záujemcu z obce, kde sa pozemok nachádza, a naďalej chce jeho vlastníctvo previesť, posunie ponuku v registri do druhého kola, ktoré smeruje voči prípadným záujemcom z celého ostatného územia," informovala TASR hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Radka Kulaviaková.

Ministerstvo zatiaľ nedostalo žiadne oficiálne sťažnosti na zákon od vlastníkov, v ktorých by sa sťažovali na obmedzenie práva nakladať s pozemkom alebo od družstiev, ktoré si pozemky prenajímajú.

"Zatiaľ evidujeme len žiadosti o stanoviská a o usmernenia, ako postupovať," doplnila Kulaviaková. Pripomenula tiež, že ak dôjde k zmene vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, nový majiteľ vstupuje do práv a povinností pôvodného vlastníka ako prenajímateľa pozemku, ak sa s nájomcom, či je to družstvo alebo iný agropodnikateľ, nedohodne inak. "Ak sa nedohodnú, na nového majiteľa prechádzajú záväzky z pôvodne uzavretej nájomnej zmluvy," dodala.

Na zverejnenie ponuky v registri potrebuje občan len vlastniť poľnohospodársky pozemok, mať občiansky preukaz s čipom a pripojenie na internet. Záujemca o kúpu pôdy musí byť podnikateľ v poľnohospodárstve, musí mať občiansky preukaz s čipom a pripojenie na internet. Žiadne programy si nemusí inštalovať, sú bezplatne k dispozícii na internete. Vo všetkých úkonoch sa môžu dať obe strany, tak ponúkajúci, ako aj ten, kto chce prejaviť záujem o kúpu, zastupovať advokátom, notárom, realitnou kanceláriou alebo inou osobou.