Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Predaj poľnohospodárskej pôdy nezostane bez regulácie

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Uviedlo to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v reakcii na dnešné vyjadrenia poslancov Národnej rady SR za OľaNO.

Bratislava 15. apríla (TASR) – Hoci na Slovensku nie je s účinnosťou od 1. mája tohto roka prijatá žiadna právna úprava, ktorá by priamo reagovala na skončenie moratória na nákup poľnohospodárskej pôdy, neznamená to, že predaj pôdy zostane bez akejkoľvek regulácie. Uviedlo to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na dnešné vyjadrenia poslancov Národnej rady (NR) SR za OĽaNO.

"Nie je pravdou, že ukončenie takzvaného moratória na nákup poľnohospodárskej pôdy sa bude týkať všetkých cudzincov. Ukončenie obmedzenia sa bude týkať len členských štátov, občanov členských štátov a právnických osôb so sídlom v členských štátoch Európskej nie a Európskeho hospodárskeho priestoru. Len tieto subjekty budú mať pri prevádzaní vlastníctva poľnohospodárskej pôdy rovnaké práva a povinnosti ako subjekty zo SR," vysvetlil riaditeľ komunikačného odboru MPRV Peter Hajnala.

Zároveň upozornil, že niektoré z členských štátov EÚ, ktorým moratórium už vypršalo alebo vyprší v najbližšom čase, uplatňujú pri novej regulácii nákupu a predaja pôdy nástroje problematické z hľadiska konformity s právom EÚ. Má ísť napríklad o podmienku trvalého pobytu, profesionálnej kvalifikácie alebo autoritatívneho schvaľovania nadobudnutia vlastníctva pôdy. Novú reguláciu pripravuje aj Slovensko. Tá však podľa neho nemôže byť založená len na princípe pôvodu kupujúceho.

"Cieľom návrhu zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku bude predovšetkým zníženie rizika využívania poľnohospodárskej pôdy novými vlastníkmi na iné než poľnohospodárske účely," priblížil Hajnala. Zachovanie vlastníctva pôdy v obci či regióne má zabezpečiť stupňovité ponukové konanie na predaj pozemku, a to najprv prípadným záujemcom v dotknutej obci, potom v susedných obciach a až nakoniec aj na ostatnom území.

Opoziční poslanci za OĽaNO sa dnes pozastavovali nad tým, prečo vláda nepripravila legislatívu upravujúcu nadobúdanie pôdy, ktorá by bola účinná hneď po skončení obmedzení na kúpu pôdy pre fyzické osoby zo zahraničia, teda od 1. mája 2014. Tvrdia tiež, že existujúci návrh zákona neobsahuje všetky možnosti v prospech štátu, ktoré využívajú iné krajiny EÚ.