Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Liptovskí pôdohospodári nemajú so sprísneným zákonom o pôde problémy

Výrazná rozdrobenosť parciel v podhorských oblastiach je pritom podľa predsedu PD Ludrová Miroslava Štefčeka dôvodom, že sa ich spomínaný zákon vôbec nedotkne.

Ludrová 3. septembra (TASR) – Sprísnený zákon upravujúci pravidlá predaja a darovania poľnohospodárskej pôdy v záujme jej ochrany nespôsobil podľa predsedu Liptovskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Miroslava Štefčeka počas prvých troch mesiacov platnosti poľnohospodárom prakticky žiadne problémy.

„Normálny poľnohospodársky podnik, ktorý chce skutočne pracovať na tejto pôde, nemá vôbec žiaden problém s týmto zákonom. Problém, podľa môjho názoru, majú zrazu len takí ľudia, ktorí chcú iba obchodovať s pôdou, nie na nej hospodáriť Jednoducho, kšeftovať,“ zdôraznil pre TASR predseda PD Ludrová.

Zároveň prízvukoval, že múdry štát si musí chrániť pôdu ako základné bohatstvo, na ktorom pestuje základné potraviny. „Musí existovať účinná ochrana, aby sa nám výmery vhodnej poľnohospodárskej pôdy nemenili na stavebné parcely. Tých máme dostatok inde. Nesmieme sa bezhlavo oberať o ornú pôdu,“ skonštatoval.

„Nie je nič zlé na tom, ak táto novela zákona uprednostňuje poľnohospodárov, ktorí na pôde, ktorú chce jej majiteľ predať, doteraz hospodárili. Veď existuje predkupné právo na budovy či stroje, keď sú v nájme. Prečo by nemali byť uprednostnení tí, ktorí dlhodobo investovali do tejto pôdy, samozrejme, ak splnia dohodnuté podmienky s majiteľmi,“ pokračoval Štefček.

Výrazná rozdrobenosť parciel v podhorských oblastiach je pritom podľa neho dôvodom, že sa ich spomínaný zákon vôbec nedotkne. „Rozvírené emócie, že sa poľnohospodárska pôda už nebude dať vôbec predať, nie je vôbec pravdou. Majiteľ má len povinnosť ponúknuť ju tomu, kto na nej hospodári,“ vysvetlil.

„Ak sa nedohodnú, majiteľ môže postupovať ďalej a v konečnom dôsledku ju môže odkúpiť ktokoľvek iný. Určite sa neobmedzujú žiadne vlastnícke práva, len ten celý proces predaja trvá o trochu dlhšie,“ podotkol s tým, že štát musí nekompromisne držať ochrannú ruku nad poľnohospodárskou pôdou.

Uistil, že prvé zrealizované nákupy pôdy počas platnosti novelizovaného zákona nevybočili z bežných koľají. „Nakoniec uľahčí, nie sťaží, obchod s pôdou, lebo majitelia budú v obraze, ako a za koľko sa naozaj predáva. Mnohí nemajú o tom reálne predstavy,“ dodal predseda Liptovskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.