Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

K zmluve o prevode pôdy sú potrebné viaceré prílohy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Osvedčenie je prílohou aj k zmluve vyhotovenej notárom do notárskej zápisnice alebo autorizovanej advokátom. Vyžaduje sa vždy, až na určité výnimky.

Bratislava 30. augusta (TASR) – Prílohy sa k zmluvám o prevode pôdy prikladajú v závislosti od nadobúdateľa pozemku alebo druhu a umiestnenia pozemku.

Potrebné je, až na určité výnimky, osvedčenie o splnení podmienok nadobúdania vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku.

"Osvedčenie záujemcovi o pôdu vydá okresný úrad, odbor pozemkový, v obvode ktorého je poľnohospodársky pozemok evidovaný, a to do 30 dní odo dňa doručenia žiadosti, vo zvlášť zložitých prípadoch najneskôr do 60 dní," uviedol pre TASR Úrad geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) SR.

Osvedčenie je prílohou aj k zmluve vyhotovenej notárom do notárskej zápisnice alebo autorizovanej advokátom. Vyžaduje sa vždy, až na určité výnimky. Potrebné nie je, ak pôdu nadobudne osoba, ktorá vykonáva poľnohospodársku výrobu ako podnikanie najmenej tri roky pred uzavretím zmluvy v obci, v ktorej sa pozemok nachádza. K zmluve v takom prípade však pripája potvrdenie obce alebo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) o dĺžke podnikania a tiež potvrdenie obce o platení miestnej dane. Ak nadobúdateľom pôdy je osoba, ktorá bola zamestnaná v obci v poľnohospodárstve najmenej tri roky pred prevodom, potrebuje o tom potvrdenie od zamestnávateľa.

Osvedčenie z okresného úradu kataster nevyžaduje ani vtedy, ak jeden zo spoluvlastníkov prevádza svoj spoluvlastnícky podiel na niektorého z ďalších spoluvlastníkov pozemku, ani ak prevádza spoluvlastnícky podiel alebo poľnohospodársku pôdu vcelku na príbuzné alebo blízke osoby. V takých prípadoch je však potrebné priložiť k návrhu na vklad o tom buď čestné vyhlásenie, alebo kópiu dokladu, ktorý potvrdzuje blízky či príbuzenský vzťah, napríklad kópiu rodného listu.

K zmluve sa súhlas ostatných spoluvlastníkov, ktorý je potrebný, ak spoluvlastník svoj podiel prevádza na cudziu osobu, neprikladá. V prípade, že spoluvlastnícky podiel prevádza na blízku osobu alebo osobu, ktorá je s ním v príbuzenskom vzťahu, súhlas ostatných spoluvlastníkov vlastník pozemku ani nepotrebuje.

"Ak sa prevádza pozemok, ktorý nie je evidovaný v zastavanom území obce, potrebné je aj potvrdenie obce o tom, že ide o pozemok v zastavanom území obce podľa stavebného zákona, a tiež špecifikácia obmedzenia jeho poľnohospodárskeho využitia podľa osobitných predpisov," doplnil ÚGKK.