Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kvalifikovaní mladí železiari prechádzajú plynulo do praxe

V nedeľu 23. marca 2014 premiér Robert Fico (vľavo) navštívil spoločnosť Železiarne Podbrezová, a.s. Na snímke predsedu vlády sprevádza počas prehliadky výrobnej haly predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Železiarní Podbrezová, a.s. Vladimír Soták (vpravo). Foto: FOTO TASR/Dušan Hein

Veľkou chybou v čase privatizácie v 90. rokoch podľa neho bolo, že štát nezaviazal nových majiteľov, aby sa odborné školstvo nedostalo na pokraj záujmu.

Podbrezová 29. mája (TASR) – Úspešní absolventi Súkromnej strednej odbornej školy hutníckej, ktorej zriaďovateľom sú od roku 2003 Železiarne Podbrezová (ŽP), sa po dnešnom slávnostnom prevzatí maturitných vysvedčení zaradia s výnimkou budúcich vysokoškolákov ihneď plynulo do pracovného procesu.



„V Podbrezovej dokazujú, ako sa má robiť to, čo riešime ako celospoločenský problém, otázku duálneho vzdelávania, zosúladenia potrieb trhu práce so vzdelávaním. Tunajšie železiarne sú vzorom, ako sa má realizovať duálne vzdelávanie,“ uviedol pre TASR minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Veľkou chybou v čase privatizácie v 90. rokoch podľa neho bolo, že štát nezaviazal nových majiteľov, aby sa odborné školstvo nedostalo na pokraj záujmu. „Kto takto strategicky investuje do svojej budúcnosti, robí skvelú službu celej spoločnosti. Tu vidieť jasne výsledok. Keď sa chce, tak to ide,“ prízvukoval Richter.

„Nič sme nevymysleli, robíme len to, o čom sme presvedčení, že je správne. Táto fabrika funguje 175 rokov a keď chce fungovať ďalej, tak sa musí starať o to, aby v nej mal kto robiť. Ak sme sa prepracovali na svetovú úroveň, musíme mať svetovo pripravených mladých ľudí,“ skonštatoval generálny riaditeľ ŽP Vladimír Soták.

Zároveň zdôraznil, že akákoľvek obdobná investícia do vzdelania sa nepochybne oplatí vždy a všade. „Deti sú predsa naše najväčšie bohatstvo, ale ak im neumožníme, aby sa pripravili kvalitne do profesijného života, len ťažko budeme môcť od nastupujúcej generácie niečo očakávať,“ dodal Soták pre TASR.