Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Podhorské oblasti potrebujú rozvoj poľnohospodárskej prvovýroby

Ľubomír Jahnátek Foto: TASR/Dušan Hein

Povedal to minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek po stretnutí s poľnohospodármi Žilinského kraja.

Liptovský Ondrej 20. júla (TASR) – Najväčší potenciál z pohľadu zamestnanosti vidieckeho obyvateľstva v odľahlejších podhorských oblastiach Slovenska má špecializovaná poľnohospodárska a predovšetkým živočíšna prvovýroba. Po dnešnom pracovnom stretnutí s poľnohospodármi Žilinského kraja v Liptovskom Ondreji to pre TASR povedal minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

„Politika rozvoja poľnohospodárstva, ktorá sa uplatňovala v posledných rokoch, nás doviedla do stavu rapídne sa znižujúcej zamestnanosti slovenského vidieka a produkčných kvót jednotlivých poľnohospodárskych komodít. Výsledkom je rastúca nezamestnanosť a odkázanosť na dovoz potravín. Tento nepriaznivý stav potrebujeme nevyhnutne zmeniť rozvojom špecializovanej poľnohospodárskej prvovýroby,“ skonštatoval minister.

Treba podľa neho rozmýšľať o tom, ako podporiť poľnohospodársku výrobu v tých obciach, kde momentálne neexistuje. „V tejto súvislosti zvažujeme aj kapitálové vstupy štátu na prechodnú dobu vo forme pôžičiek na naštartovanie náročnej výroby na ľudskú prácu, aby sa stala impulzom zamestnanosti,“ vysvetlil.

Predstavitelia poľnohospodárskych družstiev ho v diskusii zahrnuli množstvom otázok a kritických postrehov. „Je nesmierne potrebné chodiť do terénu, hovoriť s konkrétnymi poľnohospodármi, lebo poznajú najlepšie problémy, s ktorými dennodenne žijú. Je to veľmi dôležitý prvok inšpirácie pri definitívnom stanovovaní novej spoločnej poľnohospodárskej politiky,“ pokračoval Jahnátek.

„Musíme vnímať to, čo sa deje na pôde Európskej únie, a to je spoločná poľnohospodárska politika a tú prispôsobovať požiadavkám slovenských farmárov. Mnohé ich požiadavky treba dostať do rozhodujúcich dokumentov strednodobej koncepcie na najbližšie roky. Na jej podobe aktívne spolupracuje niekoľko desiatok poľnohospodárskych zväzov a združení,“ dodal minister pôdohospodárstva.


Tu bude player