Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Podiel dieselov na predaji nových áut v Nemecku klesol na 32,3 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Celkovo boli prvé tri mesiace z hľadiska predaja nových áut najlepším 1. kvartálom od roku 2000, uviedol zväz VDA.

Berlín 4. apríla (TASR) - Predaj nových áut v Nemecku v 1. kvartáli v medziročnom porovnaní vzrástol. Prudko sa však znížil podiel dieselových áut. Dôvodom sú obavy z možných zákazov vjazdu do niektorých miest.

Celkovo bolo v prvých troch mesiacoch 2018 v Nemecku registrovaných 878.600 nových áut. To bolo o 4 % viac než v rovnakom období vlani, uviedol Zväz automobilového priemyslu VDA. Len približne každé tretie novoregistrované vozidlo malo dieselový motor.

Podiel dieselov v 1. štvrťroku padol na 32,3 % zo 42,7 % v rovnakom období vlani. Dôvodom je škandál týkajúci sa manipulácie s emisiami. Mnohé mestá hrozia zákazom vjazdu starších dieselových vozidiel.

Podiel dieselov na predaji nových áut sa znižuje už dlhší čas. V marci podľa spolkového úradu pre motorové vozidlá KBA dosiahol len 31,4 %. Podiel benzínových áut dosiahol 64 %. Zvyšuje sa aj počet áut s alternatívnymi pohonmi, aj keď stále nie sú príliš rozšírené. Z 347.000 áut registrovaných v marci bolo 3800 elektromobilov a 10.900 hybridov.

Celkovo boli prvé tri mesiace z hľadiska predaja nových áut najlepším 1. kvartálom od roku 2000, uviedol zväz VDA.